Versenybeszámoló: 2016.05.14-15-16.

Három földrész versenyein jártak a Samurai-osok

Amerika, Ausztria és Ázsia nemzetközi versenyén is találkozhatott Samurai-ossal aki éppen judó versenyt látogatott meg a pünkösdi hosszú hétvégén.

A Samurai JC nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően hét fős magyar különítmény vehetett részt az USA- OceanState International elnevezésű pánamerikai nemzetközi judó versenyen. Az Amerika szerte elismert Rhode Island-i kiváló utánpótlás edző, Serge Bouyssou, hívta meg a szamurájokat az általa szervezett nemzetközi edzőtáborba és versenyre, ahová az USA összes neves judóklubja mellett számos kubai, brazil judoka nevezett. Európából a magyarokon kívül lengyelek, oroszok és horvátok képviseltették magukat a több, mint 500 induló között.

A Samurai-os utánpótlásfelelős edző, Majoros Mónika vezetésével öt magyar judoka és egy kísérő szülő juthatott el a „nagy lehetőségek országába”, ahol teljes ellátást, szállást biztosítottak a helyi szervezők, valamint ingyenes részvételt a nemzetközi versenyen és az edzőtáborban.

„Fantasztikus érzés volt magyarnak lenni ezen a hihetetlenül kemény versenyen, a gyerekek nagyon szépen odatették magukat- mesélte Mónika. „Mindnyájan életükben először utaztak ilyen messzire, egy másik földrészre, ahol nagyon kedvesen fogadták a magyarokat. Amerikai barátaink hoztak vittek minket mindenhová, programokat szerveztek, közös vacsorákat, városnézést, tengerparti sétákat. Nagyon hasznos volt ez az utazás szakmai szempontból is, hiszen a gyerekeink teljesen más stílusú judóval találkozhattak, magas szintű képzést kaptak a táborban és a küzdelmi edzések is nagyon színvonalas partnerekkel zajlottak.

A versenyeredményekkel is elégedett lehetett a Samurai-os edző, a serdülők között négy magyar versenyző indult mindnyájan érmeket szereztek: 1 arany és négy bronzérem lett a mérlegük. (Aranyérem: Galambos Bernadett-TAC, Bronzérem: Száva Zoltán-Samurai, Staudt Zétény-TAC, Halász Árpád-DSC). Az ifjúságiak között egy értékes hetedik helyezés született, -elsőéves ifiként ez igen szép eredmény az ifjú szamurájtól Halka Márktól.

„Mivel sajnos az iskolai belső éves vizsgák,záró vizsgák, felvételik miatt a legtöbb Samurai-os judokának nem volt lehetősége 10 napra kimaradni az iskolából, idén csak egy előörs tudott elutazni, kiegészülve három „tiszteletbeli szamurájjal”, akikkel évek óta nagyon jó és szoros kapcsolatban vagyunk-mesélte Majoros Mónika. Hozzátéve, hogy a tervek szerint jövőre a rhode island-i nyári táborba és az iskolai szünetben rendezett versenyre már akár húsz fős csapattal tud kijutni. „2017 májusában pedig az amerikaiak látogatnak meg minket- avat be a tervekbe az edző – remélhetőleg a BRJSZ által szervezett nemzetközi Budapest Kupán indulni is fognak és az edzőtáborban is maradnának.

Akinek Amerika nem fért bele a szigorú iskolai követelmények miatt, az sem maradt májusban külföldi verseny nélkül, ők Ausztriába utazhattak a pünkösdi hétvégén. A felső-ausztriai Strasswalchen-ben megrendezett International Turnier ismét hatalmas mezőnnyel zajlott, 7 ország 50 klubja képviseltette magát a több száz induló között.

Havasi Viktor vezetőedzővel a 16 fős Samurai-os csapat ezúttal is kiválóan szerepelt, az U17,U14 és U12-es korosztályokban összesen 9 érmet (6 arany, 1 ezüst, 2 bronz) és 5 pontszerző (2 ötödik, 3 hetedik) helyezést szereztek.

Ezzel az eredménnyel a 69 (!) résztvevő klub közül az 1. helyen végeztek!

U17-arany:Kiss Virág, Brousil Dorka, ,Lengyel Miksa, 5.hely: Balogh László,7.hely:Havasi Bálint, Joó Máté. U14-arany: Balogh Zsófia, Lengyel Miksa, Dudás Morgan, ezüst:Rickert Zsófi,bronz-Dudás Medárd U12- bronz:Balogh János,5.hely-Kővágó Levente, 7.hely- Kiss Patrik. A többiek- Kosdi Kovács Zorka, Havasi Tamás, Balogh Ferenc gyakorolásképpen, tapasztalatszerzés céljából indultak külföldi versenyen és nagyon szépen helyt álltak a küzdelmeikben, végül helyezetlenül zárták a napot.

A Samurai JC-nél nagy hangsúlyt fektetnek a külföldi versenyekre, edzőtáborokra. „Minden évben háromszor-négyszer elvisszük a gyerekeket komolyabb külföldi nemzetközi versenyre, edzőtáborba – mondja Havasi Viktor vezetőedző. Autóval könnyen elérhető Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Lengyelország, így az itt rendezett megmérettetéseken rendre megjelenünk 15-20 fős kis csapatunkkal. A külföldi rendező klubokkal jó kapcsolatokat ápolunk, így minimális költséggel tudjuk megoldani a versenyeken, edzőtáborokban való résztvételt. És az eredményeink magukért beszélnek: a gyerekek több, mint két harmada szinte mindig éremmel térhet haza.”

Viktor meggyőződése, hogy az utazások – a tapasztalatszerzés mellett – hihetetlen csapatösszetartó hatással bírnak, a gyerekek alig várják a közös buszozást, a napközbeni játékokat, programokat, a sok közös vidám pillanat. A legnagyobb sláger természetesen a hálózsákos alvás a csarnokban a tatamin, amikor is körbe lehet venni az edzőket, lehet még sutyorogni, sztorizgatni a sötétben, mielőtt végleg elhangzik a takarodó.

Ezek az élmények örök életre szólnak-vallják a Samurai JC-nél- és a megnyert meccsek, érmek mellé olyan emléket adnak, amiből a későbbi években is töltődni lehet. Kinyílik a világ számukra, könnyebben építenek majd kapcsolatokat, elfogadóbbak, bátrabbak, kommunikatívabbak lesznek a fiatalok.

A profi sportban már jóval kevesebb lesz a nevetés, a rengeteg lemondást, a fizikai, lelki megterhelést viszont pozitív élményekkel, emlékekkel lehet majd ellensúlyozni. Így talán minél tovább, minél több fiatalt lehet a versenysportban tartani.

Mi nem csak „egyéni sikerekben” gondolkodunk, hiszen lehet találni egy gyémántot és csak azzal foglalkozni, de hosszútávon nem ez a jó megoldás- mondja Havasi Viktor. Mi a gyerekekből először csapatot építünk, akik szeretnek judózni, jól érzik magukat együtt és húzzák egymást felfelé a versenyek során. Aztán abból majd kifejlődhet akár több csúcsversenyző is, ha meg van hozzá a szorgalom és az akarat. A tehetség pedig ehhez még egy ajándék, de nem a siker egyetlen záloga. Ez a mi utunk, mi ebben hiszünk.”

És, hogy a szorgalom és az akarat mire is képes? Pünkösdkor, az olimpiai kvalifikációs sorozat záró versenyeként Ázsiában, Almaty-ban, a kazahok fővárosában járt a Samurai JC immár hivatalosan is kijelölt olimpikon versenybírója, Fridrich Annamária. „Még versenyző koromban elhatároztam, hogy ha már nem én lettem az ország legjobb felnőtt 52kg-os versenyzője, akkor a legjobb bíróvá szeretném képezni magam- meséli Annamária. A versenyzőmúlt, a sok gyakorlás, a kitartó szorgalom, a tehetség pedig meghozta a várva várt sikert, a világ legjobb bírónőjeként utazhat 2016-ban a riói olimpiára. „Idén bekerültem a világranglista legjobb 14 bírója közé, így kvalifikálhattam magam a szűk bírói elitbe és ezzel megvan a Samurai JC első olimpikonja-nevet Fridrich Annamária, aki egyben a klub menedzsere és edzője is. „Remélhetőleg a jövőben versenyzőket is delegálhatunk a világ legnagyobb eseményére, mert az igazi kihívás és dicsőség azért ez minden sportoló számára.”