Versenybeszámoló: 2015.05.02-03.

2015.05.02-03-án rendezték meg Közép-Európa legerősebb versenyét a Nemzetközi Budapest Kupát, ahol 16 ország több, mint 1300 versenyzője, százharminc klubból képviseltette magát. Összességében nagyon szépen küzdöttek, dolgoztak a Samurai JC versenyzői, szépen nyertek meccseket a sokszor 40-50-60 fős súlycsoportokban(!), a szakedzők elégedettek voltak a munkájukkal.

Sajnos a szerencse ezúttal nem állt melléjük, három éremesélyes szamuráj sem tudott indulni ezen a versenyen különböző okok miatt (sérülés, családi program stb.)

A selejtezők során a Samurai JC versenyzői sorozatban nyerték a meccseket, majd jött a pech-széria: három(!) bronzdöntőt is elvesztettek, így végül a 9 fős csapat egy bronzéremmel és öt értékes pontszerző hellyel zárta a hétvégét. Az előzetesen várt két érem, három pontszerző helyet ugyan sajnos alulteljesítették, de a szép küzdelmek azért felülírták az elvárásokat…

Szombaton az U13-as korosztály egyik fő esélyese Sebestyén András(-49kg) hozta szépen a formáját, rögtön nyert egy meccset, ezzel bejutott az elődöntőbe. Itt épphogy kikapott, így a tavalyi aranyérem mellé idén -egy vesztes meccsel és utána egy győzedelmes bronzdöntővel a tarsolyában- egy szép bronzérmet gyűjtött. Lengyel Miksa (38kg) az egyik legnépesebb súlycsoportot kapta, de nem izgatta magát, három (!) győztes meccset is bezsebelt egymás után! Ekkor az elődöntőben az izraeli ellenféltől kikapott egy fájdalmas kis shido-val, ami úgy felzaklatta, hogy a bronzmeccset is ugyanígy vesztette el… Az ötödik hely így is gyönyörű eredmény volt, más –kisebb létszámú súlycsoportban ez már aranyat ért volna. Balogh Zsófia(35kg) sem teketóriázott, lengyel ellenfelét 10mp alatt megdobta, szépen bejutott a legjobb 4 közé. Itt sajnos nem koncentrált eléggé, kikapott, majd következett a bronzdöntő. A szerencse most sem állt a szamuráj lány mellé, az ötödik helyére azért mindenképpen büszke lehet!. Dudás Morgan(32kg) is hatalmas mezőnyben verekedte be magát a legjobb 16 közé(!), három nyert meccsel a háta mögött. Ezután kicsit elfáradt a figyelme, sajnos nem tudott szépíteni a vigaszágon sem, így a nap végére a kilencedik hellyel kellett megelégednie. Dudás Medárd (33kg) is nyert meccsel indított, utána viszont kikapott és az ellenfele sajnos nem tudta őt továbbvinni a vigaszágra sem, hamar véget ért a verseny számára.

Vasárnap az U15-ös korosztály küzdött, ahol a szamuráj lányok szereztek dicsőséget a klub számára. Kiss Virág (36kg) a legkönnyebbként küzdötte be magát a legjobb négy közé, ahol egy bírói hiba miatt (magára húzta ellenfelét egy kontra kísérletben és a megadták az ellenfélnek ipponra a dobást) sajnos a vigaszágra került. Itt még nem tudta kitisztítani a fejét, az előzményekkel volt elfoglalva, így elvesztette a bronzdöntőt is, végül az értékes ötödik helyet szerezvén meg. Brousil Dorka (40kg) gyönyörű dobássokkal és nyert meccsekkel került a legjobb nyolc közé, a bronzdöntőig viszont ő sem jutott el. Hajszál híján veszítette el a küzdelmeit, és az értékes a hetedik helyet szerezte meg. Halka Márk (55kg) szépen nyert meccsel indított, villámgyors dobás és leszorítást alkalmazván. Utána sajnos a tavalyi bajnokkal került össze, akitől kikapott, viszont az ellenfele nem jutott a legjobb nyolc közé, így Márk elbúcsúzott a további küzdelmektől. Havasi Bálint (45kg) mellől pártolt el leginkább a szerencse. A hétvége legnépesebb -58fős-súlycsoportjába mérlegelt, majd rögtön az első, bemérkőző meccsén a cseh válogatott judokájával került össze. Izgalmas küzdelmüket egy akció-kiemelés-kifordulást követő fejre esés szakította félbe, amely során Bálint sajnos agyrázkódást szenvedett. A kisebb eszméletvesztés miatt a verseny orvosa nem engedte Bálint számára a küzdelem folytatását, levitette a szőnyegről, sőt a nap folyamán a további versenyzéstől is eltiltotta. Bálint becsületére legyen mondva, komoly fejfájás ide-oda, a lelátókról végigszurkolta csapattársaiért a napot.

A Nemzetközi Budapest Kupát két napos nagyszabású nemzetközi edzőtábor követte, melyen a Samurai JC válogatottja is részt vett. Judokáink kiválóan dolgoztak, többen „revansot” tudtak venni (külföldi és hazai) ellenfeleiken, reméljük, ezt majd a következő versenyen már élesben is kamatoztatni fogják!