Versenybeszámoló: 2014-09-20-21.

Sűrű három napon vannak túl a Samurai Judo Club versenyzői és edzői. 2014.09.19-én pénteken a Nagy Budapesti Sportágválasztón vettek részt, mint meghívott utánpótlás klub. Ezen a nagyszabású fővárosi rendezvényen az UTE, Honvéd, KSI, Judo Szk mellett a Szamurájok is népszerűsíthették a judót a Magyar Judo Szövetség hivatalos standján, rengeteg lelkes óvodás, iskolás gyerkőc és kísérő tanár, szülő örömére. Óriási volt az érdeklődés, nagyszínpadi bemutatók, közös játékos edzések, randori lehetőség az edzőkkel, versenyző gyerekekkel, ezek mind a judó szépségét, testi lelki, szellemi nevelő hatását voltak hivatottak bemutatni.

2014.09.20-dika reggele már Egerben találta a Samurai JC diák válogatottját, az Egri Vasutas SE által szervezett Tóth Péter Emlékversenyen. Több, mint 40 egyesület 340 indulóval vett részt észak-kelet Magyarország egyik legnagyobb versenyén, ahol 11 diák korú judokánk végül 8 érmet (2 arany, 3 ezüst,3bronz) és 3 értékes ötödik érmet szerzett.

2014.09.21-én vasárnap pedig Tokodaltárón rendeztek régiós versenyt, közel kétszáz indulóval és harmincvalahány egyesület részvételével gyermek, diák és serdülő korosztályokban. Ide a gyakorolni, versenyrutint szerezni vágyó judokáinkat vittük le, gyermek, diák és serdülő korosztályban, akik igazán kitettek magukért és éremgyűjtésben nem maradtak el az előző napi csapatunk eredményeitől, sőt! Ez a 8 versenyzőnk 8 érmet (3 arany, 3 ezüst,2 bronz) szerzett, amivel feltették a koronát erre a hosszú judós hétvégére…

A többi versenyzőnk még nem melegedett bele az őszi szezonba, sérültek, betegek voltak, így ők most nem indulhattak versenyen, számukra a klubedzések, majd a keretedzések megfelelő teljesítését követően nyílik lehetőség újra a versenyzésre.

Egerben elsősorban a magyar bajnokságra készülő, országos szintű versenyzőinket indítottuk, akik feladatul az új technikák, kombinációk, támadó szellemű judó gyakorlását kapták.

Diák A-korcsoportban öt versenyzőnk küzdött, és mind az öten érmet szereztek!Lányok közül Kiss Virág(-32kg) aranyérmes lett, a nála nehezebb lányokhoz is bátran odaállt, harcos, technikás volt állásban és földön egyaránt. Brousil Dorka(-38kg) harmadik helyen végzett, első meccsét kicsit elaludta, de így is egy hajszálon múlt a végeredmény. Aztán összekapta magát, kemény kis tigrisként küzdött, aranypontig vitte a meccsét. A legnagyobb érdem a bronzdöntője volt, ahol egy dobást követő leszorítással megverte a tavalyi magyar bajnokot. A fiúknál Lengyel Tas(-38kg) szép dobásokkal gyalogolt a döntőig, ahol kicsit elbambult és könnyedén odaadta a meccsét a tavalyi bajnoknak. Ha úgy dolgozott volna, mint a selejtezőkben, akkor akár nyerhetett is volna, ezúttal az ezüstéremnek örülhetett. Havasi Bálint(-45kg) is ezüstfiú lett, bár messze maga alatt teljesített. Rendkívül enervált volt, a hajnali kelések, az új gimnázium kissé alvajáróvá tette a tatamin is. Bár két nyert meccsel a háta mögött érkezett a döntőbe, nem volt képes felpörögni a megfelelő fordulatszámra és egy talált jukóval végül veszített. Joó Máté(45kg) „átesett” 70-dekával a 41kg-ból, így nála jóval erősebb fizikumú judokákkal került össze, ráadásul ő is nagyon fáradtan és kimerülten érkezett a versenyre. Harcos szamuráj stílusának csupán árnyékát hozta, de ez azért ebben az új súlycsoportban így is elég volt számára a harmadik helyhez. A döntőbejutást az aranypontban egy yukóval veszítette el, a bronzdöntőre viszont fel tudta szívni magát és gyönyörű dobással nyert.

Diák B-korosztályban is öt indulónk volt, a lányokat Rickert Zsófi(44kg) képviselte. Zsófi első meccsét szépen nyerte, majd a döntőben következett a feketeleves, az egyik dobását sajnos a másik lánynak adta a bíró, így végül az ezüstéremmel kellett beérnie a szép szamuráj lánynak. A fiúk között Sebestyén András(45kg) söpört végig a mezőnyben, négy győzelemmel aranyérmes lett! Harcosan, támadóan küzdött, neki még a taktikai dolgokat kell fejlesztenie, mert előfordult, hogy vezetett, aztán 20 másodpercen belül majdnem három shido-t szedett össze és kis szerencsén múlt, hogy nem úszott el ezen a meccse… A másik három fiú: Dudás Morgan(-32kg), Kapuvári Bence (35kg), Lengyel Miksa(38kg) szépen nyert meccsekkel a hátuk mögött értékes ötödik helyeket szereztek és csupán hajszálon múlt, hogy lecsúsztak a dobogóról. Morgannak sajnos derékfájdalmai miatt fel kellett adnia a további küzdelmeket, bár minden esélye meg lett volna a győzelemhez. Bence egy gyönyörű leszorítást hajtott végre, amibe a bíró belematézott, majd végül egy shido-val elvesztette a bronzdöntőt. Miksa kissé dekoncentrált volt ezen a versenyen, könnyen adott lehetőséget arra, hogy ellenfele megdobja. Aztán sikeresen „felszívta magát”, egyenlíteni tudott, majd újra kiesett a ritmusból és megint meg tudták dobni úgy, hogy Miksa végig jobb volt az ellenfélnél. Ez a tehetséges kis szamuráj judós fejben most nem volt igazán jelen…

Diák C korosztályban Dudás Medárd (30kg) képviselte a Samurai JC-t. Ügyesen, erősen dolgozott, bár sajnos megint „támadták” a vállát, túlfeszítették majd leszorították, amiből aztán sikeresen kiszabadult. Komoly fájdalmai voltak, de hősiesen végigküzdött, nagy lelkierőről téve tanúságot. A bronzdöntőjét sikeresen megnyerte, dobott, leszorított, így megérdemelten vehette át az érmét.

Tokodaltárón két szamuráj lány indult, Sebestyén Zora(25kg) a gyermekkorosztályban söpört végig három ipponnal, így aranyérmet szerzett. Balogh Zsófia(-33kg) pedig ezüstéremnek örülhetett, igazán szépen odaállt a rutinosabb ellenfelekhez. A döntőben vezetésre állt wazari értékű dobással, amikor az utolsó tíz másodperben kihagyott a figyelme, elesett yukóra és –rutintalansága folytán- belefordult egy leszorításba.

A fiúknál gyermek korosztályban Balogh János(+40kg) dübörgött végig a mezőnyön, dobásokkal, leszorításokkal négy meccset is nyert és végül felállhatott a dobogó legfelső fokára!
Diák C korosztályban Brousil Zsolt(39kg) ügyeskedett, ipponokkal nyervén jutott a döntőig. Ott sajnos a nála rutinosabb,jó két kilóval nehezebb, erősebb és egy fejjel magasabb ellenfelével már nem tudott mit kezdeni. Az ezüstérem így is nagyon szépen és megérdemelten csillogott Zsolti nyakában!

Serdülő korcsoportban Rickert Ferenc(55kg) brillírozott, a sérülésekből visszatérő szamuráj ifjú egyre jobb formában van. Három győzelmet zsebelhetett be: dobott, leszorított, karfeszített, megmutatta, hányféle módon lehet legyőzni egy ellenfelet és hogyan kell aranyérmet szerezni. A Balogh ikerpár feladata a technikák gyakorlása és a meccsek végigküzdése volt, ezt mindketten remekül (túl)teljesítették. Ferenc(45kg) nem kímélt senkit, első meccsén lefojtotta ellenfelét, majd a jóval rutinosabbakkal szemben is felvette a kesztyűt és végig harcolta a három perceket. Bronzérme igazán megérdemelt volt a teljesítménye alapján. Balogh László(40kg) is megvillantotta magát, sikeres leszorítást vitt véghez. Később sajnos megsérült és erős orrvérzése miatt nem folytathatta a küzdelmeket, így a bronzéremmel kellett beérnie. Németh Alex(66/73kg) igazán kitett magáért, keményen odaállt a meccseihez, bár a szőnyegstabilitása még nem az igazi. Hajszálon múlt, hogy nem tudott igazán eredményes lenni, de a küzdeni vágyása, kitartása mindenki számára példa értékű lehet. Két súlycsoportban is elindult, hogy minél több küzdelme lehessen, végül egy ezüstérem lett a jutalma.