Versenybeszámoló: 2014.09.06.

2014.09.06-án rendezték az Oroszlány Judo Klub által szervezett Bányász-Kupát, 160 indulóval, U9,U11,U13,U15-os korosztályokban. Mint az ősz első régiós szintű versenyét, sok klub arra használta a lehetőséget, hogy kicsit “felrázza” a versenyzőit, ráhangolja őket a soron következő nagy országos versenyekre. Voltak, akik teljes létszámmal jöttek, sokan azonban inkább gyakorolási céllal indították azokat a judokáikat, akiknek szükségük van a versenyeken való tapasztalatszerzésre.

A Samurai JC most ez utóbbiak közé tartozott, mivel előző hétvégén tért haza a klub válogatottja a salzburgi nemzetközi edzőtáborból és versenyről. Az ott eredményesen küzdő gyerekek nagy része most pihenőt kapott, Oroszlányba elsősorban azokat hoztuk el, akik nem mehettek Salzburgba, illetve a versenyzésükhöz,az őszi bajnokságokra való felkészülésükhöz kellenek olyan meccsek, ahol nem feltétlen országos szintű ellenfelekkel kerülnek majd össze.

A 11 judokánk végül 9 érmet (2 arany, 5 ezüst,2bronz)1 negyedik és 1 ötödik érmet szerzett.

U11-es korosztályban 3 indulónk volt, itt Dudás Medárd(30kg) aranyérmet hozott, harcos, bátor küzdelmekben. Medi végigpihente a nyarat, alig egy hete kezdte az edzéseket, de ez nem látszott a munkáján. Felszívta magát és odaállt judózni ellenfelei elé. Bátran, támadóan dolgozott, öröm volt nézni a “mini pitbull” meccseit. Balogh János(+55kg) teljesen megtáltosodott -talán az iskolakezdés húzta így föl-,mert a nála jóval súlyosabb ellenfeleket sorra ragadta meg, támadott, befordult, dobott, keményen dolgozott állásban és földön. Három gyönyörű küzdelmet láttunk tőle, az utolsót vezetésből volt kénytelen feladni,mert ellenfele szabálytalan karfeszítést alkalmazott földön, amit a bíró nem vett észre. Az ezüstérme ezért számunkra bizony aranyként csillogott! Brousil Zsolt(38kg) pedig megszerezte a Samurai JC bronzérmét is ebben a korcsoportban, mert az egyik legnépesebb súlycsoportban nagyon bátran dolgozott. Első meccsét rögtön egy wazari dobással indította, majd végig igyekezett befordulni, kombinációkat alkalmazni. Volt elképzelése a szőnyegen, ami nagyon fontos dolog egy versenyző esetében. Ha a gyorsaságban és lábmunkában még fejlődik, akkor bárkit megverhet majd a leendő ellenfelei közül. Ő is még csak idén kezdte a hivatalos versenykorosztályt, ráadásul kifejezetten sűrű és nehéz súlycsoportban, úgyhogy bőven van ideje kialakítani a versenyjudóját.

U13-as korosztályban fiatalabbként indult három judokánk is: Dudás Morgan(30kg), aki két gyönyörű akciókkal teli meccsben nyert és megszerezte az aranyérmet. A nyári pihenő neki is jót tett, friss lendülettel judózott, esélyt sem adva ellenfeleinek. Balogh Zsófia(32kg) egyre keményebb kiállással küzd, most is tudott dobni, földön visszatámadni, sőt, vezetett a döntőjében, amikor a szíve jobban vitte, mint kellett volna és sajnos rászaladt egy dobásra. Az ezüstérmére így is nagyon büszke lehet! Kapuvári Bence(38kg) a korosztály legkeményebb súlycsoportjában a legkönnyebb súlyúként küzdött. A tavalyi magyar bajnokot kapta ki elsőként, akitől kicsit megilletődött és ezért elég visszafogottan dolgozott. Sajnos ellenfele kihasználván a bíró figyelmetlenségét, földön tiltott fojtástechnikával forgatta és tartotta leszorításban Bencét, így veszített. A bronzmeccsen viszont már jóval bátrabban állt oda,ügyesen tartotta magát az edzői utasításhoz, szépen tudott támadni is. Ha jobban bízik magában, akkor akár ippont dobhatott volna, végül az ötödik helyen végzett. Bence versenyzéséhez a fejében kell összerakni a dolgokat, mert amúgy szorgalmával, technikai tudásával, gyorsaságával és feladattudatával kiemelkedően teljesít edzéseken.

Az idősebbek között Brousil Dorka(38kg) szlovák lánnyal dolgozott, végig támadván állásban és földön a mérkőzéseit. Most sokkal aktívabb volt, mint legutóbb, dobott, kombinációkat alkalmazott, az edzői kéréseknek megfelelően. Sajnos vezetésből veszítette el Dorka a döntőt, egy befordulását tudta kontrázni az ellenfél, így végül ezüstérmes lett. Száva Zoltán(60kg) eddigi legjobb küzdelmeit produkálta a mai napon, végig harcosan, támadóan dolgozott, dobott, sőt sikeresen alkalmazta a sangaku-technikát, hála a sok földharc gyakorlásnak az edzéseken. A kezdő/gyakorló bírók sajnos sokszor nem tudták az akciókat és a kontrákat igazán helyesen megítélni, ez Zoli meccsén is többször előfordult, az ő hátrányára. Végül az ezüstéremmel kellett beérnie, de ez a küzdelmeinek értékén semmit sem változtatott.

U15-korcsoportban három indulónk versenyzett, számukra a gyakorlás, a tapasztalatszerzés volt az elsődleges cél. Balogh László(40kg) hatalmas energiákkal és küzdőszellemmel dolgozta végig három meccsét, vezetésre állt a nála jóval rutinosabb, zöld öves ellenféllel szemben. Sajnos a végére mind fizikailag, mind fejben elfáradt, megdobták egy elkapkodott mozdulata után. Ha így folytatja, Laci hamarosan megszerezheti élete első skalpját, foci után most a judóban is győztes lehet. Most negyedik helyen zárt, de a harciasságát, szívből való küzdését sokaknak lehet példaként felmutatni. Balogh Ferenc(45kg) szintén bátran összekapaszkodott komoly, országos szintű ellenfeleivel, persze a rutintalanság nála is előjött, hiába támadott, sajnos rálépett a kontraakciókra és végül veszített. A bronzéremért azért megdolgozott, így a negyedik “Balogh” is pontszerző lehetett. Németh Alex(66kg) fiatalabbként állt oda a fizikailag nála jóval fejlettebb ellenfelekhez, ebben a korosztályban ugyanis már óriási különbségek lehetnek a fiúk között. Az egyik még “gyermek izomzatú”, a másik pedig szinte kész férfiizomzattal és testfelépítéssel rendelkezik. Hiába a szorgalom, a kitartás, vannak fizikailag megoldhatatlan dolgok. Alex későn érő típus, az ő ideje 1-2 év múlva jön el, amikor beérik az elvégzett munka és mind fejben, mind fizikumban felnő a feladathoz. Most egy ezüstérem járt neki a nap végére, ám a mi “óriásbébi” szamurájunknak a szíve és a lelke is óriási, így biztosan bajnokot avathatunk majd benne a jövőben.

Külön köszönet azoknak a szamurájoknak, akik a hétvégi pihenőidejüket arra szánták, hogy eljöttek Oroszlányba és végig segítették, drukkolták az egész napot a versenyző társaiknak. A bemelegítéstől, partneradástól kezdve a meccseken át az éremosztásig!Igazi csapatszellemről és odafigyelésről tettek tanúbizonyságot!