Versenybeszámoló: 2014.05.31.

2014.05.31-én Cegléden rendezték meg a diák korosztály Országos Diákolimpia döntőjét. Erős és nagy mezőny gyűlt össze, több mint 440 judoka jött el, hogy megküzdjön az országos Diákolimpia bajnok címekért. Egyesületünk 17 fővel képviselte magát, köztük korosztályonként egy-egy tehetséges újonc versenyzőnket is elindítottuk, hogy kipróbálhassák magukat immár országos szinten is.

A Samurai Judo Club fantasztikus eredménnyel zárta ezt a szombatot, 17 főből 14-en arany, illetve bronzdöntőt vívhattak, így a nap végére megduplázták a tavaly ilyenkor szerzett érmeik számát: 9 országos diákolimpiai éremmel (3 arany, 6 bronz) térhettek haza! Öten –épphogy elvesztvén a bronzmeccset – értékes ötödik helyet szereztek, hárman pedig hetedik/kilencedik helyeken zártak.

A diák A korosztályban hétből hárman érmet,(2 arany, 1 bronz) hárman ötödik helyet szereztek. Ezzel az eredménnyel az országos egyesületi pontverseny harmadik helyén végeztek a szamurájok, Miskolc és Cegléd mögött.

Diák B-korcsoportban 7-ből 5-en érmet (1 arany, 4 bronz) és 1 értékes ötödik, illetve hetedik helyet hoztak haza, így a Samurai JC itt is dobogós lett, az országos egyesületi pontverseny második helyén végezvén, az Ippon Tatabánya mögött és Szeged előtt.

Diák C-korosztályban mindhárom judokánk bronzdöntőt vívhatott, ők végül 1 bronzéremmel és két értékes ötödik hellyel zárták a napot.

A kis családi klub, a Samurai JC így az ország legeredményesebb budapesti klubjaként végzett az országos Diákolimpián.

A szamuráj lányok hatan léptek tatamira Cegléden. Diák A korcsoportban Kiss Virág (32kg) két régről ismert ellenfelén lépett túl sikeresen. Egyértelmű dobásokkal, karfeszítésekkel győzött, bizonyítván, hogy immár ő a legjobb 32-kilós lány ebben a korosztályban. Kitűnő bizonyítványa és gimnáziumi felvételije mellé begyűjthette végre a hőn áhított diákolimpiai országos bajnoki címet is. Brousil Dorka (35kg) remek formában, nagyon szépen dolgozott a nap folyamán, végig támadott a meccsein. Sajnos földön figyelmetlen volt az első meccsén és karfeszítéssel vesztett. Utána gyönyörű válldobással szépíteni tudott, majd a bronzdöntőt vezetésből veszítette el a golden scoreban egy yukóval. Végül az ötödik helyen zárta a napot. Az újonc szamurájunk, Benmestoura Elza(44kg) bátran és ügyesen mozgott a szőnyegen élete első országos versenyén. Első meccsén egy jóval rutinosabb, erős ellenféltől kikapott, de utána a vigaszágon egy kontradobással nyerni tudott és bekerült a bronzdöntőbe. Ott sajnos földharcban vesztett, de így is büszke lehet az ötödik helyezésére. Ha így folytatja, az országos bajnokságon akár a dobogóig is eljuthat.

Diák B-korcsoportban Rickert Zsófi(40kg) tíz másodperc alatt ledarálta az első ellenfelét, majd következett a nagy rivális. Itt sajnos az első percben megcsúszott a lába, amit tatabányai ellenfele ügyesen kihasznált, így Zsófi hiába hajtotta űzte végig a meccsen (már három shidónál járt a másik lány), nem tudta behozni a hátrányt. A bronzdöntőt viszont nem bízta a véletlenre, gyönyörű ippon dobással nyert és felállhatott a dobogó harmadik fokára. Másik újoncuknak, Balogh Zsófiának (-33kg) a súlycsoport legkönnyebbjeként nehéz dolga volt a nála jóval tapasztaltabb versenyzőkkel, de bátran odaállt a tatamira és végigküzdötte a meccseit. Zsófi végül hetedik helyezett lett.

Diák C-korosztályban az újonc Rovó Hanna (-40kg) képviselte a klubot és élete első országos versenyén rögtön a dobogó harmadik fokáig jutott. Első meccsén belefordult egy leszorításba és hiába igyekezett nagy lendülettel, sajnos nem tudott időben kiszabadulni. Utána viszont feltámadott poraiból és harcos küzdelemben dobott, leszorított, így megérdemelte a bronzérmet!

A fiúk között a Diák A-korcsoportban Havasi Bálint(-45kg) nyújtotta a legjobb formát, magabiztosan dolgozta végig a meccseit. A döntőbejutásban villámgyors és gyönyörű uchi-mata (belső comb) dobással örvendeztette meg edzőit, de földharcban is brillírozott, kétszer is karfeszítéssel nyert. Négy győzelemmel szerezte meg az aranyérmet, megvédvén tavalyi bajnoki címét. Bálint is kemény év mögött áll, sikeres gimnáziumi felvételi, jeles bizonyítvány, kiemelt tehetségek zongoravizsgája került a tarsolyba május végére.

Joó Máté (-41kg)-idén a legeredményesebb judokánként- a súlycsoportja abszolút esélyeseként indult a bajnokságon. Két szép és villám győzelemmel jutott az elődöntőbe. Itt egy csúnya arcra esést követően még szédelegvén állt a tatamin és sajnos beleszaladt ellenfele dobásába, – mindenkit meglepve – elveszítette a meccset. A bronzdöntőt egyértelmű fölénnyel nyerte és harmadik helyezett lett. Száva Zoltán(54kg) az első meccsét teljesen elbambulta, hiába mondta az edző a feladatát, ő csak ténfergett a szőnyegen. A vissza meccsen végre magához tért, fogott, támadott, yuko dobással nyerni tudott és bejutott a bronzdöntőbe. Itt nagy csatát vívott egy ceglédi fiúval, Zoli végig támadott, sajnos ellenfele kontrázni tudta, így végül az ötödik helyen végzett.

Lengyel Tas (-35kg) harcosan küzdött, dobott, leszorított, szépen nyerte az első meccsét. A második meccsén kikapott, rászaladt egy dobásra, ahol a lába is megsérült. Némi jegelés után vállalta a vigaszági küzdelmet, de már messze nem önmaga volt, ha minimális különbséggel is, de sajnos veszített. A kilencedik helyen zárta a napot. Jövőre Tas is kisgimnazista lesz, így a test és a szellem együttes képzése nála is komolyabb mértéket ölt majd.

Diák B-korcsoportos szamuráj fiúk között Hadobás Zétény (-60g) szintén megvédte tavalyi országos diákolimpiai bajnoki címét, magabiztos két győztes meccset követően aranyérmes lett. Zéti idén az összes hazai versenyét nyerte, a nemzetközi Budapest Kupán az idősebbek között pedig bronzérmes lett, így az egyik legígéretesebb tehetségű szamurájnak számít a klubban.

Sebestyén András (-45kg) ezúttal súlycsoportot váltott de nem ijedt meg a nála nehezebb ellenfelektől sem. Bemérkőzőként rögtön a tavalyi bajnokkal kezdett, akit gyönyörű dobással maga mögé utasított, és már gyalogolt is tovább a negyeddöntőbe jutásért. Itt sem kímélte a többieket, magabiztosan nyert, majd az elődöntőben épp hogy kikapott Judo Szk-s régi ellenfelétől. A bronzmeccs viszont nem volt kérdés, Andris büszkén léphetett föl új súlycsoportjában is a dobogóra! Lengyel Miksa(35kg) a korcsoport legnépesebb mezőnyében harcolt rendkívül magabiztosan, állásban és földön is remekül küzdvén háromszor egymás után nyerni tudott. Utána az elődöntőt nagy csatában sajnos elvesztette, de a bronzdöntőt sikeresen hozta, így négy győzelemmel harmadik helyezést ért el.

Dudás Morgan(29kg) az első csatáját a mérleggel hősiesen hozta, a csupa csont és izom fiú ledobta magáról a „felesleget”. Két nagyon szép nyert meccsel jutott az elődöntőbe, ügyesen, harcosan dolgozott végig. A tavalyi magyar bajnok ezúttal is kifogott rajta, Morgan kicsit elkapkodta a dolgot és rászaladt egy dobására. A bronzdöntő viszont már tisztán az övé volt, megérdemelten vehette át a bronzérmét.

Kapuvári Bence(35kg) nagyon szép dobással és leszorítással nyerte a bemérkőzését, a legnépesebb súlycsoportban viszont nem volt szerencsés a sorsolása. A tavalyi bajnokot kapta rögtön utána, aki hamar lerendezte a dolgot, Bencének a vigaszágon volt lehetősége szépíteni. Itt szintén erős ellenfelet kapott, akivel bátran végigküzdötte a két percet, végig támadott, teljesítvén az edzői elvárásokat. Húsz másodperccel a vége előtt sajnos belefordult egy leszorításba, amiből nagy küzdelmek árán sem tudott kiszabadulni, így Bence végül a kilencedik helyen zárta a versenyt.

Diák C-korosztályban a fiúk közül Dudás Medárd(30kg) az egész verseny legnépesebb mezőnyében kezdett, méghozzá kiválóan. Négy(!) fantasztikus győzelemmel jutott az elődöntőig, dobott, leszorított, nem kímélte legjobb vetélytársait sem. Sajnos az elődöntőben nem álltak a helyzet magaslatán a bírók, Medi két hasra esését is yukóra értékelték, így hiába dobott utána, már kevés volt a győzelemhez. A „mini pitbull” szamurájunk ezután durcás kölyökkutyusként már nem állt úgy oda a bronzdöntőhöz, ahogy kellett volna. Bár végig vezetésre állt, az utolsó tíz másodpercben kihagyott a figyelme és rászaladt egy dobásra. Végül az ötödik hellyel kellett megelégednie, de a négy győzelem az edzői szemében bőven felért egy aranyéremmel is…

Brousil Zsolt(36kg) élete legjobb formájában dolgozta végig a Diákolimpiát,négy meccséből kettőt megnyert, gyönyörű válldobással, karvetődéssel mutatván meg, mennyit fejlődött az utóbbi időben. Az első meccsét csak a golden score-ban veszítette el, utána két győzelemmel jutott a bronzdöntőbe. Itt is végigharcolta a két percet, majd a golden score-ban hasra esett, amire a bíró sajnos behúzta a yukót. Igazságtalanul lecsúszott ő is a dobogóról és az értékes ötödik helyet szerezte meg.

Gratulálunk a versenyzőknek és a szakedzőknek a nagyszerű eredményekért!