Versenybeszámoló: 2014.05.03-04.

Eredményesen szerepeltek a Samurai Judo Club válogatott versenyzői 2014.05.03-04-én -közép-keleteurópa egyik legerősebb utánpótlás versenyén- a Nemzetközi Budapest Kupán. Ezen a nagyszabású versenyen, ahol húsz országból ékezett, ezer fős mezőnyben hazai élvonalbeli judosok színe-java mellett többek között ukrán, szlovák, orosz, cseh, lengyel, román, azerbajdzsán és lett versenyzők is képviseltették magukat, 10 fővel indult a csapatunk. A többiek sajnos sérülés, utazás miatt nem tudtak eljönni.

Az első napon az U13 korosztályban 8 szamuráj indult és a hatalmas mezőnyben (20-40 fős súlycsoportok, sok külföldi indulóval) szépen küzdött mindenki, az eredmény pedig a vártnál is szebb: 1 arany, 1 bronz érem, két értékes ötödik, egy hetedik és egy kilencedik hely. Mindegyikük tudott dobni, harcosan, támadó szellemben judóztak, aktívan földharcoztak, sokszor csupán a szerencsén múlott, hogy nem tudtak több meccset nyerni.

Sebestyén András(-41kg) kirobbanó formában volt, a sok edzésmunka most végre szerencsésen párosult nála a koncentrációval és a küzdeni akarással. Andris öt(!) győztes meccsel megnyerte a 27 fős súlycsoportból az aranyat, végig verve a szerb, lengyel, orosz, ukrán és a legjobb hazai indulókat felsorakoztató mezőnyt. Az csak ráadás, hogy Andris 2003-as születésűként egy évvel idősebbekkel küzdött ilyen fantasztikusan.. Klubunk korosztályos 41-kg-os erőssége, Joó Máté sajnos családi utazás miatt nem indult, pedig egy Sebestyén-Joó Samurai házidöntőt szívesen megnéztünk volna! Hadobás Zétény(-60kg) a tavalyi aranyérmét készült megvédeni, bár egy súlycsoporttal feljebb, nála egy évvel idősebb versenyzőkkel kellett ezúttal megküzdenie. Zéti is kitett magáért, magyar, román, azeri, lengyel ellenfelek közül három nyert meccsel jutott a négy közé, ahol rutinosabb ellenfele erősebbnek bizonyult nála. A bronzdöntő viszont nem volt kérdés:”kell az érem!” felkiáltással pár másodperc alatt eldöntötte Zéti, kinek a nyakába kerül a bronzérem. Havasi Bálint (-45kg) és Kiss Virág(-32kg) szintén remek formában judóztak, Bálint az egyik legnépesebb, 34 fős mezőnyben (magyar, ukrán,orosz, román, cseh, lengyel, szerb ellenfelekkel) három körön keresztül nem talált legyőzőre, így három győzelmével a legjobb négy közé egyedüli magyarként jutott! Sajnos az elődöntőkre jó két órával később került sor, így Bálint „leeresztett” a végére, két vesztes meccsel végül ötödik helyen zárt. Virág egy lengyel lány ellen nyert szép dobásokkal, majd épp, hogy kikapott a következő meccsén. A vigaszágon szép dobással és briliáns földharc technikával leszorította ellenfelét, így a bronzdöntőbe jutott. Ott sajnos – bár végig támadott- egy igazságtalan shido-val elesett a dobogóra kerüléstől, az ötödik hellyel kellett beérnie.

Lengyel Tas(-35kg), hatalmas, 34 fős mezőnyben az első meccsén erős bajai ellenfelet kapott és kicsit későn talált magára, nem tudta behozni az egy yukós hátrányt. Szerencsére vigaszágon szépíthetett, egymás után két gyönyörű ipponnal nyerni tudott, majd a bronzdöntőbe jutásért vívott nagy harcot. A szerencse nem állt mellé, a tatamira került víztócsa miatt elcsúszott, ellenfele pedig ügyesen kihasználta a helyzetet. Tas az értékes hetedik helyen zárta a versenyt. Rickert Zsófi (-41kg). eddigi legjobb formáját hozta az idén, ügyesen, aktívan támadott az egy évvel idősebb ellenfelek között. A szamuráj lányt senki nem tudta megdobni és mindössze egy shidoval veszítette el a meccseit és végül a kilencedik helyen zárt, ami csupán a balszerencse számlájára írható ! Száva Zoltán(-54kg) is végigküzdötte a meccsét, dobott, végül a golden score-ban egy kontrában esett el és helyezetlenül zárta a napot. Lengyel Miksa(-35kg) szintén a balszerencsések közé tartozott, jól indította az első akciót, a második fogásból viszont „rálépett” egy válldobásra, már csak „kihidalni” tudta, ami az új szabályok szerint ipponnak számít. Az ellenfél a későbbiekben viszont csak egyszer tudott nyerni, utána a későbbi bajnokkal kerülvén össze kikapott és ezzel Miksát is elütötte a továbbjutástól.

A második napon az U11-es korosztályban Brousil Zsoltnak(-36kg) és a serdülők között Rickert Ferencnek (-50kg) szurkolhattunk. Zsolti első meccsét szépen hozta, válldobással nyert, majd egy vesztes meccset követően végül sajnos kiesett a versenyből. Feri nagyon erős mezőnyben ifjabbik serdülőként került szembe az idősebbekkel. Egy orosszal, majd egy korosztályos magyar bajnokkal sorsolták össze és két vesztes mérkőzéssel szintén helyezetlenül zárta a napot. A két fiúnak még a versenytapasztalat megszerzése volt a cél, mert sok technikai és küzdelmi edzés kell ahhoz, hogy egy ilyen szintű versenyen eredményesen szerepelhessenek.

Gratulálunk a versenyzőknek és a szakedzőknek a szép eredményekért!