Versenybeszámoló: 2014.03.22.

2014.03.22-én Veszprémbe utazott a Samurai Judo Club versenyzőcsapata a Domonkos László Emlékversenyre, ahol 35 egyesületből 355 versenyző küzdött egymással a versenytatamikon. Egyesületünk 19 fővel képviselte magát, a többiek sajnos betegség, utazás miatt nem tudtak eljönni erre a versenyre.

A szamurájok fennállásuk legeredményesebb napjaként zárták ezt a szombatot, a diák korosztályban minden(!) versenyzőnk érmet szerzett, a serdülőkkel együtt végül 17 éremmel (8 arany, 4 ezüst, 5 bronz), négy ötödik és egy hetedik pontszerző hellyel térhettek haza.

A legkiemelkedőbb teljesítményt Kiss Virág (32kg) és Joó Máté (-41kg) nyújtották, ők megnyerték a saját (diák A) korosztályuk és a két(!) évvel idősebb serdülő korcsoport küzdelmeit is, így két aranyérem került aznap a nyakukba! Virág két ipponnal nyerte meg a diák korosztályt, karfeszítéssel és leszorítással, a serdülők közt pedig szintén két győzelemmel zárt. Bátran állt oda a nála egy fejjel magasabb, zöld öves serdülőkhöz okos, taktikus versenyzéssel, szép dobásokkal örvendeztetett meg minket. Máté pedig hat ipponnal végzett a képzeletbeli eredménylista élén, harcos, kemény küzdelmeiben nem ismert lehetetlent. Földön és állásban is verhetetlen volt ezen a napon.

Lengyel Tas (35kg) két gyönyörű ipponnal gyalolt a döntőbe, ahol is egy dobásból csúnyán fejre esett. A bíró sajnos nem hívta be az orvost, ahogy ez előírás, így Tas kissé szédelegve folytatta a küzdelmet és szegény óhatatlanul beleszaladt egy dobásba. Az ezüstérem azért szépen csillogott, legközelebb már az arany jön, ha ilyen ügyesen dolgozik továbbra is a pillesúlyú szamuráj.

A nap legtöbbet küzdő judokája Havasi Bálint(45kg) volt, nyolc(!) küzdelméből ötöt nyert meg. Bálint három győzelemmel és egy vereséggel a diák korosztályban bronzérmes lett (körbeverés miatt az lett az első, akit Bálint megvert), támadó, aktív judót mutatott, egy dobáskísérlet kontrájába esett el, így egy vezetésre álló meccset „adott oda” ellenfelének. Serdülők között is aktívan dolgozott, két nyertes és két vesztes küzdelemmel végül az értékes ötödik helyen zárt. Száva Zoltán (60kg) jól kezdte a napot, biztos győzelemmel indított, úgy tűnik, egyre jobban fejlődik a judo tudása. Utána a döntőben épphogy kikapott, így ezüstérmes lett, de legközelebb akár a dobogó tetejére is felállhat Zoli, ha továbbra is szorgalmasan edz.

Rickert Zsófi(40kg) és Lengyel Miksa (-38kg) diák B korosztályban a “nap hősei” voltak, mert megugrották a képzeleti lécet: mindketten megverték azt az ellenfelüket, akitől kikaptak a legutóbbi országos versenyen és ezúttal mindketten felállhattak a dobogó legfelső fokára! Zsófi három szép győzelemmel tudatta mindenkivel, nincs jobb 40kg-os versenyző nála, Miksa pedig három ipponnal mutatta meg, hogy neki a 38kg-os új súlycsoport sem probléma. A döntőben felülmúlta önmagát, hatalmas önuralommal küzdve, az utolsó másodpercben fordította meg a meccset és dobta ipponra ellenfelét.

Hadobás Zétény (60kg) négy villámipponnal a legmagabiztosabb versenyzőnk volt, esélye sem volt az ellenfeleinek. Egy tank erejével és fordulékonyságával kellett számolnia az összes 60kg-os diák judokának, ha Zétinkkel akart ujjat húzni.

A serdülők korcsoportjából Kosdi-Kovács András(45kg), Rickert Ferenc(49kg) és Németh Alex(66kg) képviselte a klubot. Andris gyönyörű ipponnal indított, majd „beleszaladt” egy dobásba (a későbbi döntőstől kapván ki), de a bronzmeccsen szépíteni tudott és büszkén vehette át a bronzérmet. Feri több hetes sérülés miatti kihagyás után tért vissza a tatamira, ezért kicsit alulteljesített, bár támadó, harcos szellemben versenyzett, ez most egy szép ippon győzelemmel és két vereséggel az ötödik helyhez volt elég. Alex fél éves kihagyás után kezdett újra edzeni, az elmúlt három hónapban sokat dolgozott, hogy felfejlődhessen a többiekhez. Az első meccsén még kicsit „hagyta magát” megverni, de aztán jól feldühödött a malőrön és aktív, támadó judót produkálván dobott, leszorított, nyert. A bronzdöntőben egy erős, rutinos ellenfelet kapott, így végül ötödik helyezett lett.

A kezdő/újonc kis és nagyobb szamurájok is kitettek magukért, mindenki bátran küzdött,szép érmekkel és pontszerző helyekkel büszkélkedhettek.

Gödér Máté Diák D-E(40kg) két szép győzelemmel ismét aranyérmes, Havasi Tamás (28kg) pedig élete eddigi legjobb judo versenyzésének köszönhetően bronzérmes lett. Máté szorgalmas munkájának és győzni akarásának bizony meglett a jutalma, amit Tomika is elérhet, ha rendszeresebben edzene…

A szakedzők kiemelték az újonc Balogh gyerekek harcos küzdelmeit, ők életük első versenyén két bronz (Zsófi-diákB-33kg) és Jani Diák D +40kg) és két ötödik hellyel(Feri-serdülő-40kg és Laci-serdülő-45kg) végeztek, sikeres dobásokat, leszorításokat, fojtásokat(!) alkalmazván. Zsófika sárga öves ellenfelet tudott többször is megdobni, majd leszorítani, nem látszott rajta, hogy a röplabdás pályafutását otthagyván pár hónapja kezdte a versenyjudót. Ikertestvérei, Laci és Feri az NBII-es focistákból átalakult judokák pedig „legharcosabb újonc szamuráj” címet szerezhették meg, kezdő létükre úgy estek neki a rutinos ellenfeleknek, hogy öröm volt nézni. János, a legfiatalabb is rögtön egy dobással és leszorítással indította a napját, utána kicsit „elbambult” a váratlan sikertől és elvesztette a következő két meccsét, de így is nagyon büszke lehetett a bronzérmére.

Hauer Anna (DiákC-30kg) és Hauer Andrea(Serdülő-57kg) szintén az újoncok közé számítanak, tőlük a bátor kiállást és küzdelmet vártuk. A nap végére került rájuk a sor, így kissé lefáradva álltak fel a szőnyegre, de megérte, mindketten ezüstérmet kaptak.

Gratulálunk a versenyzőknek és a szakedzőknek a nagyszerű eredményekért!