Versenybeszámoló: 2013.10.19.

2013.10.19-én rendezték meg az év legrangosabb diák versenyét az Egyéni Országos Bajnokságot, illetve a Regionális Csapatbajnokságot A és B korosztályban. Az ország minden versenyklubjából, több, mint háromszáz judoka képviseltette magát, így nagyon izgalmas küzdelmeket láthattunk az egyes súlycsoportokban. A fiúknál átlagosan 14-15 fős mezőnyök jöttek össze, a lányoknál is volt majdnem mindenkinek 2-3 meccse.

A Samurai Judo Club Diák B korosztályban 6 fővel indult és –az előzetes szakedzői elvárások alapján – igen eredményesnek mondható a szereplés, mert három országos bajnoki éremmel (2 ezüst, egy bronz) és 2 hetedik helyezéssel zárta a korosztályos egyéni magyar bajnokságot.

A Diák B korosztály Lány Csapatbajnokságában mindkét Samurai-os judokánk részt vehetett (Judo Szk, RHDSE és UTE versenyzői mellett) és a Budapesti Régiót képviselvén, négy csapatmérkőzést követően egy pont híján végül ezüstérmet szereztek! A Diák B Fiú Csapatbajnokságában három Samurai-os került be a Budapesti csapatba (Honvéd, UTE, KSI, Diósd mellett), ők a hat csapat nagy csatáját követően végül – három segédponttal lecsúszván a döntőről,- elsöprő erővel nyerték a bronzfinálét, 10/0 arányban bronzérmesek lettek!

Diák A korosztályban 3 fővel indultak a Samurai tagjai, számukra itt 1-2 pontszerző hely megszerzése volt a minimális elvárás, tekintettel ezen versenyzőink sérüléseire, szőnyegrutinjára és versenytapasztalatára. Ezt ketten is teljesíteni tudták, így 2 hetedik hellyel zárták a Diák A egyéni országos bajnokságot.

A 9 Samurai-os judoka összesítésben tehát 5 érmet: 3 ezüst, 2 bronz, és 4 értékes hetedik helyet szerzett, amire igazán büszkék lehetnek!

A szamuráj lányok közül Kiss Virág (Diák B 30kg) nagyon szépen dolgozott, a mindössze egy éve judózó és fél éve versenyző lány felvette a kesztyűt és keményen odaállt a nála rutinosabb és tapasztaltabb ellenfelek elé. Egyéniben ipponnal verte az idei Országos Diákolimpia érmesét és a paksi Atom kupa győztesét, majd végigdolgozta a tavalyi bajnokkal a két percet, dobott, leszorított, amikor sajnos a bíró –súlyos hibaként- “toketát” mondott és felállította az érvényes leszorításból őket! Ez az igazságtalan döntés teljesen kizökkentette Virágot a lendületéből, már nem tudott igazán koncentrálni, végül elvesztette a mérkőzést. A megszerzett egyéni bajnoki ezüstérem így is fényesen csillogott, annál is inkább, hogy a csapatbajnokságon két győztes meccset is vívott, és itt sikerült visszavágnia, ipponnal legyőzte a korosztályos magyar bajnokot. Budapest csapatát képviselvén Virág még egy ezüstérmet szerzett a csapatbajnokságon, így a Samurai-ok “Ezüst lányaként” zárhatta a napját.

Brousil Dorka (Diák B-36kg) kevésbé lendületesen indított, nagyon izgult és –bár sikerült jó fogást kiharcolnia, erős karmunkával dolgoznia,- a valódi támadó akciók, befordulások, dobáskísérletek elmaradtak. A nagyon kemény súlycsoportban végül egyéniben a pontszerző hetedik helyen végzett, a csapatbajnokságon viszont szépíteni tudott és ezüstérmes lett! Szépen hozta a meccsét, dobott, leszorított, ha végig így dolgozott volna, akkor akár egyéniben is a dobogóra állhatott volna. Dorka ügyessége és ereje egyértelmű, ha ehhez a versenyrutint és a szőnyegbiztonságot is megszerzi, akkor jövőre már biztosan helyezett lesz az országos versenyeken.

Fiú Diák B-korosztályban Havasi Bálint(-45kg) 1 kilogrammal “átesvén” új súlycsoportjában az országos bajnokság legnépesebb (23fő) mezőnyében kezdett bemérkőzőként. Ügyesen, taktikusan judózva végigmenetelt az ágon, miskolci, egri, soproni és bajai ellenfeleit legyőzve jutott a döntőbe. Itt a tavalyi 45 kg-os korosztályos magyar bajnokkal és idei Diákolimpia országos bajnokkal sajnos nem volt szerencséje. Bálint az első összekapaszkodásból egy kontradobást indított, de a majd egy fejjel magasabb kaposvári fiú visszaakasztotta hosszú lábait és Bálint végül “magára húzta” ellenfelét, amit a bírók ipponra értékeltek. Az országos bajnoki ezüstérem így is nagyszerű eredmény, hiszen még az is kérdéses volt, Bálint indulhat-e a versenyen, ahová a három napos influenza és otthonfekvés után a súlycsoport legkönnyebbjeként mért be és nem éppen ereje teljében állt oda a tatamira.

A csapatbajnokságban a Budapesti régiót képviselvén még egy bronzérmet szerzett a csapatnak.

Joó Máténak (-38kg) nem volt szerencséje a sorsoláson, gyakorlatilag az összes “erős ember” az ő ágára került, bemérkőzőként pedig a többszörös országos aranyérmes, eddig veretlen ceglédi bajnokkal kezdett. Hatalmas csatában sajnos Máté maradt alul, de utána viszont megállíthatatlan volt a Samurai-os tehetség. A vigaszágon végigverte összes vetélytársát, gyönyörű ipponokkal nyerte meg ebben a kemény súlycsoportban a bronzérmet. A csapatbajnokságban tovább brillírozott, minden meccsét hozva további három győzelemmel vitte el a bronzéremig a Budapesti Régiót.

Száva Zoltán (-60kg) mindössze 30 dekával átesett ebbe a súlycsoportba, a figyelmetlenségéért aztán az öt kilóval nehezebb ellenfelek adták meg a “büntetést”. Zoli az első meccsét elaludta, hiába volt jó fogása, nem fordult be, nem indított, aztán belefeküdt egy leszorításba. Egy meccset tudott nyerni, végre követte az edzői utasításokat, fogott, indított, dobott, leszorított végül a hetedik helyen zárta a versenyt. Zolinak a szórakozottsága a legnagyobb ellenfele, ha azt egyszer végre legyőzi, akkor bárkit legyőzhet majd.

Lengyel Tas (-35kg) nagyon izgult az első meccsén és csak a mérkőzés második felében éledt fel és kezdte csinálni a saját munkáját. Addigra viszont ellenfele egy “épp hogy” jukoval vezetést szerzett, amit Tas, minden igyekezete ellenére már nem tudott behozni. Az izgalmas mérkőzésen többször intették is a másikat, de végül Tas vesztett és a kilencedik helyen végzett. Számára a minél több verseny fogja meghozni a megoldást, hogy a túlzott izgalom ne gátolja a munkáját.

Diák A korosztályban Kosdi-Kovács András (41kg) a nap egyik legnehezebb súlycsoportjában, rögtön a többszörös országos bajnoki érmessel mérkőzött be, izgalmában nagyon kapkodott, ezért szinte az első fogásból megdobták. A vigaszágon szépített, végre magára talált, több akciót indított, dobott, hatalmas ipponnal mutatta meg, milyen tehetsége van a judóhoz. A bronz elődöntőben is biztatóan, harciasan kezdett, de ismét elfigyelmetlenkedte a dolgot, végül a pontszerző hetedik helyet szerezte meg. Andris pont fele annyi versenyen vett részt idén, mint bajnoki érmeket gyűjtő társai és ez a Diák A korosztály szintjén már sajnos megbosszulja magát. Itt már csupa régi, évek óta judózó és versenyző, ügyes kis harcos szerepel, és ők csupán versenyrutinjukban és ebből fakadó magabiztosságukban jobbakl. Ez pedig könnyen orvosolható probléma, hiszen Andrisnál a két legfontosabb dolog, a tehetség és a szorgalom megvan, a többi már csak egyszerű “házifeladat”.

Németh Norbert (-54kg) Ígéretesen változott a harcmodora, aktívan judózott, támadott, indított, állásharcban kifejezetten sokat fejlődött. Földharcban viszont nagyon rutintalan még, leszorítással vesztette el mindkét mérkőzését. Norbi későn érő típus és még van mit javítania a szőnyegbiztonságán, erre nála is csak a sok-sok verseny a megoldás.

Rickert Ferenc (-45kg) fél év kihagyás után egy csúnya válltörést követően tért vissza a tatamira, így számára csak “edzőmérkőzésnek” számított a verseny. Ettől függetlenül nagyszerű csatát vívott, végig támadott, dobott, ellenfelét intették is. Sajnos egy dobását nem adták meg és végül egy yukóval elvesztette a mérkőzést. Feri sokat fejlődött, aktívan küzdött, volt benne elképzelés, amikor dolgozott, így jövőre már előbbre is juthat a képzeletbeli ranglétrán. Ezúttal a kilencedik helyen zárta a versenyt.

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő edzőknek!