Versenybeszámoló: 2013.09.28.

2013.09.28-án rendezték meg az őszi szezon egyik legnagyobb diák versenyét a paksi Diák Atomkupát és Diák C Magyar Kupát. Országos szintű volt az érdeklődés, külföldi erős klubok is érkeztek Romániából, Szerbiából,Ausztriából. Több, mint háromszáz judoka ötvennél több egyesülettel képviseltette magát, így nagyon szép küzdelmeket láthattunk az egyes súlycsoportokban.
A Samurai Judo Club 12 fővel indult ezen a rangos és magas színvonalú versenyen, a többiek sajnos betegség miatt most nem tudtak versenyezni. Igen eredményesnek mondható a szereplés, mert a 12 Samurai-os judoka 7 érmet: 1 arany, 2 ezüst, 4 bronz, 3 értékes ötödik helyet és 2 hetedik helyet szerzett, amire büszkék lehetnek!

A szamuráj lányok közül Rickert Zsófia (Diák C-40kg) hozta leginkább a formáját, villámgyors ipponokkal, dobásokkal, leszorítással nyerte a meccseit, végül a döntőben csak hajszálon múlt az arany sorsa. Vezetésre állt, amikor lelkesedésében “rárohant” ellenfelére, aki a hibát kihasználva válldobással lepte meg, így Zsófinak az ezüstéremmel kellett beérnie.
Brousil Dorka (Diák B-36kg) kezdi felvenni a ritmust, sokkal magabiztosabban és harciasabban állt a szőnyegen, több dobáskísérlete és akciója volt, földön pedig remekül védekezett. Sajnos a bronz döntőben a szíve gyorsabban vitte, mint azt a technikai tudása és versenyrutinja engedte volna, hátsógáncs dobáskísérletét kontrázni tudta ellenfele, Dorkának az ötödik hellyel kellett beérnie.
Kiss Virág (Diák B-30kg) sajnos a bírói hibák egyik nagy áldozata lett, bár végig aktívan küzdött, dobásaira nem adták meg az értékeket, leszorításába “belemattézott” a vezetőbíró, ellenfele lekopogta a leszorítást, amit aztán letagadott, végül yukóval elvesztette a mérkőzést. A sok igazságtalanság szegénynek teljesen lefoglalta a gondolatait, így az ezüstéremért folyó küzdelemben nem tudott már koncentrálni és kikapott. A bronzérmet ettől függetlenül büszkén vehette át, a Samurai-osok szemében ő volt a legjobb 30-kg-os versenyző! Virágnak pedig jó lecke volt ahhoz, miért kell kikapcsolni a külső/belső zavaró körülményeket és 100%-ban csak az adott küzdelemre koncentrálni.

Diák C korcsoportban nagyszerű eredménnyel zártak a szamurájok, mind a négy indulónk dobogós lett, 1 arany, 2 ezüst és 1 bronzérmet szereztünk! Rickert Zsófia ezüstérme után a fiúk is remekeltek.
Lengyel Miksa (-36kg), fantasztikus formában versenyzett, nagyon jól összpontosított, technikás volt, gyors és magabiztos. A verseny legnépesebb 16(!) fős mezőnyét végigverve, minden meccsét ipponnal, dobásokkal, leszorításokkal nyerte, egyértelműen ő volt a súlycsoport legjobb versenyzője. Aranyérme pedig a klub első Magyar Kupa győzelmét is meghozta!

Hadobás Zétény (-55kg) is érmet hozott, ő három küzdelmet követően vehette át az ezüstérmét. Ellenfelei láthatóan készültek az eddig veretlen, tehetséges “furcsa nevű” fiúból, akinek már országszerte híre van, így Zétinek nehezebb dolga volt. Továbbra sem bírtak vele, megdobni nem tudták, a döntőt is csak bíróival veszítette el, mert későn kapcsolt,végül az ellenfelét látták aktívabbnak a bírók.
Sebestyén András (-42kg) legkeményebb ellenfelei mind megjelentek ezen a versenyen, rögtön az első meccsén bekezdett az egyik legjobbal. Andrisnak, bár nagyon erős versenyzőnk, az “aggodalom” most úrrá lett a fejében és ez sajnos lekorlátozta a judóját is. Ha rendbe rakjuk a gondolatait, legközelebb visszaadja majd az elszenvedett vereséget. Szerencsére a vigaszágon szépíteni tudott, összeszedte magát, szépen nyerte a meccseit, sőt a bronzdöntőben az egyik “mumusát” is le tudta győzni! Így most két újabb szamurájunk is kiérdemelte a “hátfeliratot”, Miksa és Andris neve is ott díszeleghet végre a judogijuk hátán, hiszen országos versenyen tudtak érmet szerezni.

Diák B-korosztályban Joó Máténak (-38kg) és Havasi Bálintnak(-45kg) sem volt szerencséje a bírókkal, bár mindketten szépen kezdtek, sorban nyerték a meccseiket és akciókkal, ipponokkal jutottak az elődöntőkbe, ott viszont a meg nem adott dobásértékek és téves bírói döntések miatt végül kikaptak. A vigaszágon viszont törlesztettek, nyertek és mindketten bronzérmet szereztek. Máté szerb, román, magyar ellenfeleit győzte le imponáló fölénnyel, Bálint pedig gyomorpanaszai ellenére is szépen odaállt a tatamira, kb. 70%-os “tartalék üzemmódban” való küzdelme is elegendő volt a dobogóhoz. A versenyzés során tanúsított profi hozzáállásuk, koncentrációjuk, magabiztos judójuk példaértékű lehet mindenki számára.

Lengyel Tas (-35kg) ezúttal nem volt formában és a saját munkája helyett valahol máshol járt az agya, de az is lehet, hogy öccse remek szereplése is”nagy súlyként” nehezedett a vállára. Talán túlságosan bizonyítani akart, ami a visszájára sült el. A következő versenyen erre külön készülnie kell, mert egy szamuráj mindig befelé figyel, saját küzdelmére és az ellenfelérekoncentrál, nem zavarhatják meg sem a külső körülmények sem a belső gondok.
Száva Zoltán (-60kg) edzésmunkája és fegyelme sokat javult az utóbbi időben, ez most a versenyzésén is látszott, bár az eredményén kevésbé. Volt elképzelése, mit szeretne dobni, indítani is mert, a kivitelezésben és a harciasságban viszont van még mit javítania. Tas és Zoli is a hetedik helyen zárták a versenyt.

Diák A korosztályban csak két indulónk volt, Kosdi-Kovács András (41kg) ismét a nap egyik nehezebb súlycsoportját fogta ki, biztatóan, harciasan kezdett, de kissé kapkodott, magára húzta ellenfelét, amit a bírók dobásnak értékeltek -az ellenfél javára. A vigaszágon szépített, több akciót indított, dobott, leszorított, két nagyszerű nyertes meccset követően bejutott a bronzdöntőbe. Az ellenfele a többszörös hazai és nemzetközi bajnok domaszéki versenyző volt. Az izgalmas küzdelemben döntetlenre álltak, amikor földharcban sajnos alul maradt Andris, és egy értékes – bár kevésbé fényes – ötödik hellyel kellett beérnie.
Németh Norbert (-60kg) sokat kihagyott az idén, betegség, sérülés hátráltatta az edzésmunkáját, számára edzőmérkőzést jelentettek a paksi Atom Kupa meccsei. 30 dekával átesett a hat kilóval nehezebbek közé, ettől függetlenül szépen odaállt az “óriások” elé. Ígéretes volt, ahogy változott a harcmodora, végre támadott, akciókat indított, csak nagyon rutintalan még, hiába indított, utána nagyon könnyen megkontrázták vagy “beleszorult” egy leszorításba. A bronzdöntőben is sajnos leszorítással vesztett, így az ötödik helyen végzett. Ha rutint szerez akkor nagyon jó kis nehézsúlyú judós lesz belőle, mert az ügyessége, fizikai ereje meg van hozzá, az edzésmunkája pedig kifejezetten sokat javult az elmúlt időszakban.

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő edzőknek!