Versenybeszámoló: 2013.08.31.

2013.08.31-én rendezték meg a 9. International ASVÖ Salzburg/Mondsee elnevezésű nemzetközi versenyt, Ausztriában, melyen a Samurai Judo Club 10 versenyzője képviseltette magát. Ezen a jó színvonalú versenyen hét országból (Románia, Bulgária, Németország, Olaszország, Csehország, Ausztria és Magyarország) 50 egyesület 301 judokája mérkőzött meg U10,U12,U14,U16 korosztályokban. A szamurájok a három alsó korcsoportban indultak, életükben először versenyezvén külföldön, nemzetközi mezőnyben. Mivel Ausztriában többszöröse a leigazolt judokáknak a száma, mint Magyarországon, ezért minden súlycsoportban sok induló volt a lányok és fiúk mezőnyében is, mindenkinek bőven jutott versenyzési lehetőség. Ausztria két legerősebb judós tartományának számít Salzburg és Felső-Ausztria, így a hazaiak is erős csapatokkal, ügyes gyerekekkel érkeztek, remek küzdelmeket láthattunk mind a vendéglátók, mind a külföldi csapatok versenyzőitől.

10 Samurai-os judokánk nagyszerűen szerepelt, 5 érmet: 2 aranyat, 3 bronzot, valamint 3 értékes ötödik helyezést és 2 hetedik helyezést hoztak haza, amire joggal lehetünk büszkék!

U10-es korosztályban Brousil Zsolt(-34kg) ügyeskedett a tatamin, tőle a tisztes helytállást vártuk, tekintettel a fiatal korára és az erős nemzetközi mezőnyre. Összevont korosztályok és ( Ausztriában megengedett) minden korosztály számára fojtás és karfeszítés technikák engedélyezése nehezítette judokáink sorsát, hiszen otthoni pályán minden korosztály külön küzd, a gyermek és diák korcsoportokban (B,C) pedig csak leszorítás alkalmazható a földharc helyzetekben. Zsolti méltó ellenfele volt a nála idősebb és rutinosabb versenyzőknek, dicséretre méltóan kijött a leszorítás helyzetből, több akciója, dobáskísérlete is volt, végül a hetedik helyen végzett.

U12-es korosztályban a Samurai-ok két “erős embere”, Havasi Bálint (-42kg) és Hadobás Zétény(+55kg) is megnyerte a súlycsoportját. Bálint német, osztrák és román ellenfeleit győzte le ipponokkal, a döntőben egy szép karfeszítéssel nyert, így végre versenyhelyzetben is kipróbálhatta egyik kedvenc technikáját. Zéti pedig nála idősebb,jóval nehezebb és magasabb övfokozatú judokákat küldött le tíz másodperc alatt a tatamiról, a jelentős (15-20kg-os) súlykülönbség és a nagyobb ellenfelek sem zökkentették ki magabiztosságából.

Lengyel Tas (34kg) végre hozta azt az eredményt, amit régóta várunk tőle, a verseny legnépesebb mezőnyében egy vereséggel és három győzelemmel harmadik helyet szerzett. A szorgalmas, kitartó munka, a koncentráció és az okos versenyzés megérdemelt jutalma volt a bronzérem. Kiss Virág (-32kg) és Brousil Dorka (-36kg) pedig a Samurai lányok fényét emelték tovább ezen a versenyen, az ő nyári edzésmunkájuk, egész éves versenytapasztalatuk most meghozta a gyümölcsét, mindketten felállhattak a dobogó harmadik fokára! Osztrák, román ellenfeleket győztek le szép sorban, Dorkát az sem keserítette el, hogy a döntőbe jutás során waza-arival vezetett, amikor váratlanul lefojtották. Tekintve, hogy Magyarországon általában nem tanítják és alkalmazzák ebben a korosztályban a fojtást, nem is várhattuk tőle, hogy rögtön védeni tudja ezen technikát. Virág pedig szintén vezetésre állt a négy közé jutás során, amikor az utolsó fél percben a “taktikázás” helyett vitte a szíve és egy dobáskísérletét megkontrázták, így vesztett végül. Utána mindkét lány mind technikában, mind állóképességben egyértelmű fölénnyel nyerte a meccseit és szerezték meg a bronzérmeket. Lengyel Miksa (34kg) és Sebestyén András (42kg) két nagyon értékes ötödik hellyel büszkélkedhettek, hiszen mindketten fiatalabbak voltak az ellenfeleknél, szépen nyerték a meccseiket és a bronzdöntőkben , épp egy hajszálon múlt a győzelmük. Miksa vezetésre állt, amikor lefojtották, (nálunk ez ugye még nem megengedett technika a 10 évesek között), Andris pedig bírói döntés esetén is vezetésre állt, mert volt két akciója (sajnos nem adták meg yukóra), és egy 9mp-es leszorítás helyzete. De a golden score-ban már elvesztette a fejét és csak védekezett, kapkodott, így végül egy shido-val vesztvén ötödik lett. Rickert Zsófia (-40kg) még nem volt formában, de bátran odaállt a tatamira, felvette a harcot nála idősebb és nehezebb ellenfelekkel. Ezúttal ők bizonyultak jobbnak, így Zsófi a hetedik helyen zárta a versenyt.

U14-es korcsoportban Fazekas Péter (55kg) dolgozott nagyon szépen, nála idősebb, rutinosabb osztrák ellenfeleinek megmutatta, milyen is a “Peti-féle” combdobás. Sajnos a döntőbe jutás során vezetésre állt az utolsó 40 mp-ben, amikor “beleszaladt” egy leszorításba, majd a bronzdöntőben is elkövette ugyanezt a hibát! Van még mit javítania a koncentrációban és a földharc helyzetek megoldásában.

A szakedzők összességében elégedettek voltak a csapat teljesítményével, hozták az előzetes várakozásokat (öt érem), a két arannyal pedig csak felülmúlták a “terveket”.

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő edző-teamnek, a csapatorvosunknak, Dr.Tersztyánszky Ritának pedig köszönjük a közreműködést!