Versenybeszámoló: 2013.05.05.

Óriási eredményt ért el a Samurai Judo Club a hétvégén (2013.05.04-05) megrendezett Nemzetközi Budapest Kupán, amely az ország legnagyobb utánpótlás versenye hazai és nemzetközi indulókkal, hiszen tizennyolc ország közel ezer versenyzője mérkőzött egymással. A Samurai Judo Club ezen a versenyen átlépett egy újabb szintet, mondhatnánk, hogy betört az élvonalba, hiszen Hadobás Zétény (U11-55kg) három gyönyörű győzelemmel aranyérmet szerzett!

A versenyre benevezett hat judokánktól a szakedzőink előzetes elvárása a két napra 1 érem és egy pontszerző hely volt. Az arany csak titkos álomként élt, melyet Zétinek most sikerült valóra váltania. A többi induló versenyzőnk is kitett magáért, voltak nyertes, vesztes meccseik, a hatalmas mezőnyben (20-40 induló súlycsoportonként!) végül kilencedik, hetedik helyeken végeztek.

Az első napon mindössze két versenyzőnk volt (sérülés és családi okok miatt a többiek sajnos nem tudtak eljönni), a 2002-es korosztályú Havasi Bálint (U13-41kg) és Joó Máté(U13-38kg) a fiatalabbak közé tartoztak a korcsoportban, mert egy évvel idősebb ellenfelekkel kellett összemérniük tudásukat. Tőlük a tisztes helytállást, jó küzdelmet és tapasztalatszerzést vártuk, melyet sikerült is megvalósítaniuk.

Bálint rögtön a későbbi bajnokkal kezdett, végig harcolta vele a két percet, bár a nála majd másfél fejjel magasabb és erősebb ellenféllel nem tudott mihez kezdeni, a védekezés volt az egyetlen fegyvere. Kikapott, de a vigaszágon folytathatta a küzdelmeket. Sajnos a selejtezők utolsó dobáskísérleténél megsérült Bálint könyöke, de húsz percnyi jegelést követően végül hősiesen vállalta a további mérkőzést. Persze ez már nem volt az igazi „Bálint-féle lendület”, magyar ellenfele egy kontradobást követően leszorította, így a kilencedik helyen zárta a versenyt. Máté rögtön az első meccsén elkápráztatta a súlycsoportjának versenyzőit, alig tíz másodperc alatt ipponra dobta ellenfelét. Utána viszont már nem volt ilyen szerencséje, a nála idősebb ellenfelek rutinosabbnak bizonyultak és Máté sajnos „rászaladt” a dobáskísérletükre, végül a hetedik helyen végzett. A súlycsoportok érmeit papírforma szerint a 2001-es korábbi magyar bajnoki helyezettek nyerték.

„Én az aranyéremért jöttem”-mondta a leendő győztesek magabiztosságával Hadobás Zétény (U11-55kg), a Nemzetközi Budapest Kupa második napján. A selejtezőket Zéti gyors ipponokkal nyerte, majd a döntőben egy erős lengyel ellenfelet kapott. Az ellenfél válldobás próbálkozásait sikerült kivédenie és alig egy percen belül egy remek külső bokadobással földre terítette a lengyel fiút. Zéti ezzel megszerezte élete első nemzetközi aranyérmét, mely egyúttal a Samurai Judo Club első nemzetközi sikerét is meghozta! A második napon Sebestyén András (U11-39kg) két fergeteges győzelemmel kezdett, szlovák és cseh judokákat ismertetve meg a szamuráj virtussal. Szépen küzdött a következő meccsein is, sajnos végül földharcban az ellenfelek bizonyultak jobbnak, leszorítással nyertek ellene, így Andris a pontszerző hetedik helyen végzett. Lengyel Miksa (U11-33kg) hatalmas mezőnyben indult, az első meccsén nem tudták megdobni, de a földharc neki is ad még gyakorolni valót, mert őt is leszorítással verték meg. Ellenfele a későbbiekben kikapott, nem vitte magával Miksát a vigaszágra, így számára hamar befejeződött a küzdelem.
Fazekas Péter (U15-50kg) nála egy évvel idősebb serdülőkkel küzdött, úgyhogy nála is a rutin és tapasztalatszerzés volt a cél. Petinek két szép nagybelső horogindítása is volt, melyeknél épp csak egy pici hiányzott, hogy eredményes legyen. Végül kikapott ellenfelétől, aki nem jutott a legjobb nyolc közé és ezzel Peti sem folytathatta a vigaszágon.

Gratulálunk a versenyzőknek és a szakedzőknek a bátor helytállásért és a szép éremért!