Versenybeszámoló: 2013.04.14.

Vasárnap, 2013. április 14-én lezajlott Piliscsabán az I. Nemzetközi diák, serdülő és ifi judóbajnokság az Észak-dunántúli régió szervezésében, ahol több, mint 500(!) versenyző mérkőzött meg egymással. Az ország minden tájáról érkeztek a judokák, Soprontól Miskolcig, Szegedtől Budapestig, rengeteg egyesület képviseltette magát. (Néhány külföldi egyesület is megjelent, de ők nem jelentős számban. ) Erős verseny volt, sok indulóval a legtöbb súlycsoportban, így nagyszerű küzdelmeket láthattunk a gyerekektől.

Több sérültünk, betegünk sajnos most sem tudott indulni, így a Samurai Judo Club 17 fővel vett részt ezen a nagyszabású versenyen és remek teljesítménnyel zárta a napot. Sok kemény meccset követően végül 17-ből 14(!) érem született, és 2 pontszerző helyezés!

Az előző hétvégét követően további két újoncot avattunk ezen a versenyen a DiákDE korosztályban Sebestyén Zora (DiákD-24kg), Fazekas András Mór (DiákDE-20kg) is letette a névjegyét a tatamira. Zozó, két gyönyörű ipponnal és egy vesztes mérkőzéssel a második helyen végzett, koncentrált, okos kis judójával meglepte ellenfeleit. Momo pedig az ovis csoportból lépett előre a versenyző klubba, ügyes kis judós lesz belőle, hamarosan a bátyja nyomdokába léphet. Most a bronzéremig jutott két vesztes és egy nyert meccsel. Szőke-Máté Gergő (DiákDE-20kg) már szinte “rutinosan” állt fel a tatamira élete második versenyén, két vesztes és két nyertes meccsel szintén bronzérmet akaszthattak a nyakába. Vigasztalásul elmondjuk, hogy a két vesztes meccset nála két évvel idősebb ellenfelétől szenvedte el a korosztály összevonás miatt. Kiss Patrik (DiákDE-23kg) és Havasi Tamás (DiákDE-24kg) újonc létükre viszont már úgy judóztak, mint a profik. Koncentáltan, harcosan, határozott elképzeléssel álltak oda a küzdőfelületre, fogtak, dobtak és leszorítottak az összes meccsükön, így megérdemelten vehették át az aranyérmet és kis kupát. Brousil Zsoltnak(DiákDE-33kg) erős súlycsoportban kell folyamatosan küzdenie, ellenfelei ezúttal erősebbnek bizonyultak nála és neki meg kellett elégednie a bronzéremmel. Zsoltinak még sok technikázásra és versenyrutinra van szüksége ahhoz, hogy a legjobbak közé kerülhessen, de szorgalma remélhetőleg hamarosan átlendíti őt a következő szintre.

A szamuráj lányok ezúttal két arany (Rickert Zsófia-DiákC-36kg és (Kiss Virág-DiákB-30kg) egy ezüst (Sebestyén Zora-DiákD-24kg) és egy ötödik hellyel (Brousil Dorka-DiákB-36kg) büszkélkedhettek a nap végére. Zsófi a döntőben nem hagyott egy fikarcnyi esélyt sem RHDSE-s ellenfelének, végig uralva a küzdelmet egy jó előkészítés után ipponnal nyerte a meccét. Dorka több hét kihagyást követően (lábtörés, betegség) kezdte újra az edzéseket és a versenyzést, így még messze önmaga alatt teljesít, átesvén a következő súlycsoportba pedig nála nehezebb, erősebb ellenfelekkel találta szembe magát. De küzdött a meccsein, szép dobásokat indított, sőt a bronzmeccsét egy kontradobás téves megitélése miatt vesztette csak el.

A fiúknál egy nyert és 2 vesztett küzdelmet követően Lengyel Miksa(DiákC-30kg) bronzérmes lett. Hősies helytállását csak tovább fokozta, hogy előző nap még lázas volt, de a harci vágy erősebb volt a betegségnél.

Sebestyén András(DiákC-39kg) nagyon szépen dolgozott és magabiztosan győzött a küzdelmei során, csupán a döntőt veszítette el egy rosszul sikerült indítást követően megdobták és leszorították. Súlycsoportja eddigi bajnoka volt ezúttal az ellenfele, de a mi Andrisunk legközelebb majd biztosan törleszteni akar. A most megszerzett ezüstérmére azonban nagyon büszke lehet. Hadobás Zétény (DiákC-55kg/+55kg) aranyat ért a Samurai-csapatnak, mert súlyos ellenfeleit dobálgatva jobbra-balra egyértelművé tette, ki a legjobb az 55kg-osok háza táján. Komolyan, fegyelmezetten küzdött, miközben a nyugalom szobrát lehetne mintázni róla…

Joó Máté(DiákB-38kg), a maga alig több, mint 35 kilójával a súlycsoportja legkönnyebjének számítva nagyszerűen dolgozott, harcias és okos volt egyszerre, amire kevesen képesek. A döntőbe jutás során szegedi ellenfelét gyűrte le, vesztes állást hozott vissza és az utolsó másodpercben ipponnal nyert. Kitartása tényleg példa értékű mindenkinek. A döntőt simán nyerte, így végül aranyérmes lett. Havasi Bálint (DiákB-41kg) ismét szegedi ellenféllel kezdett, de ezúttal a korosztály egyik bajnokával. Sajnos bírói hiba miatt (téves shido büntetés) miatt kikapott, úgy, hogy megdobni nem tudták, végig ő támadott, dobott, csak dobásértéket nem tudott elérni, végül egy ponttal elvesztette a mérkőzést. A vigaszágon szépített, két villám ipponnal (haraigoshi,uchimata) egészen a bronzéremig menetelt. Kosdi-Kovács András (DiákA-45kg) most sem hagyta magát letaszítani a dobogóról, bár az első meccsét elvesztette -a későbbi bajnoktól kapott ki – végül a bronzéremig jutott. A harmadik helyért való küzdelemben gyönyörű karfeszítést hajtott végre, melyet ellenfele kénytelen volt lekopogni.

Németh Norbert(DiákA-55kg) valahogy most nem találta magát, valószínűleg megzavarták őt a nála majd egy fejjel nagyobb ellenfelei. Szinte “hegyomlásokkal” találta szembe magát, akik ellen bár dobni tudott az elején, utána már folyamatos védekezésre kényszerülvén végül kikapott és az ötödik helyen zárta a napot. Sajnos a diák A korosztály felsőbb súlycsoportjaiban már óriási különbségek lehetnek a fiúknál. A hamarabb érőek már kész férfi csontozattal és izomzattal rendelkeznek, 55 kilónyi izommal, míg társukon esetleg még ott van a “bébiháj” és bár természetesen erősek, nem veheti fel velük a versenyt a fizikális különbségek miatt. Norbinak sok technikai fejlesztésre és a keretedzéseken való küzdelemre van szükségen ahhoz, hogy bátran odaállhasson a nála nagyobb ellenfelei elé. Reméljük lesz kitartása ahhoz, hogy “beerősödjék és belenőjön” a súlycsoportjába. Mert akkor vigyázat nehéz súlyú judokák, Norbi összecsomagol még titeket!

Fazekas Péter(Serdülő-50kg) most nem volt annyira harcos kedvében, valószínű a hosszas várakozás (reggel nyolcra érkezett az öccse versenye miatt és csak délután hatkor kezdett versenyezni) miatt kicsit lefáradt agyilag és fizikailag is. Végig dolgozta a meccsét, dobásakciói is voltak, végül a golden scorban kapott ki egy soványka jukóval. sajnos az ellenfele nem vitte őt tovább a nap legnépesebb(18 fő) mezőnyében, így IX. helyen zárt.

17 főből 14 érem; 6 arany, 2 ezüst, 6 bronzérem született és 2 ötödik helyezés!