Versenybeszámoló: 2012.09.15.

Évadnyitóként rendezte meg a budapesti regionális szövetség a Budapest Bajnokságot a budapesti UTE küzdőcsarnokban 2012.09.15-én. Több, mint 200-an, 18 Pest megyei egyesületből serdülő és diák ABCDE korosztályok versenyeztek egymással, korcsoportokra és súlycsoportokra bontva.

A Samurai Judo Club szép számmal, 19 fővel képviselte magát (ezzel a 4. legnépesebb versenycsapat voltunk, a BHSE-vel közösen, közvetlenül az UTE, KSI és Diósd mögött!), ebből ketten serdülő korúak voltak. Mivel judokáink mindössze két hete, 4-6 alkalommal edzettek nálunk a hosszú nyári szünet óta, nem vártuk tőlük a nagy eredményeket, a technikai bravúrokat. Ezért is neveztük „bemelegítő, ráhangoló” versenynek a mostanit, hogy kellőképpen felkészülhessünk az őszi bajnokságokra.
A judó rendkívül összetett sportág, vissza kell hozni, újraépíteni, átismételni a mozdulatokat, a fizikai állóképességről, a gyorsaság növeléséről nem is beszélve. Ami az edzések alkalmával már egészen jó működik, az egy versenyszituációban korántsem biztos, hogy azonnal 100%-osan végrehajtható. De a versenytechnika csiszolását, a versenydrukk legyőzését, a harci kedv és küzdésvágy feltüzelését és kezelését csak a versenyzések során lehet megtanulni. Van akinél ez gyorsabban megy, vannak a későn érő típusok, de a segítséget, a lehetőséget minden versenyezni vágyó judokánknak meg kívánjuk adni.

Végül a vártnál sokkal jobban szerepeltek a „szamurájosok”, szakedzőink nagy örömére. 3 arany, 3 ezüst 2 bronz és 9 pontszerző helyet szereztünk, ezzel az eredménnyel nem maradtunk el az eddigi sikerektől sem. Ha arra gondolunk, hogy több ellenfél egyesületben egész nyáron edzettek a gyerekek, különösen örülhetünk, hogy egyes judokáinkban van annyi tartalék, van már olyan rutin, hogy egy nagyobb kihagyás után is remekül tudnak teljesíteni. Erre természetesen nem szabad „ráülni”, a Samurai Judo Club edzői a kemény edzésmunkában és széles technikai repertoár kiépítésében hisznek, úgyhogy a „több edzés, több eredmény” akár a mottónk is lehetne.

Részletes eredmények:
(DiákE)„Újonc” versenyzőt avattunk a hétvégén, Brousil Zsolt (-33kg) remekül helyt állt élete első versenyén, bátran küzdött ellenfeleivel, IV.helyezést ért el. Poós Máté Kamilla (-30kg) egyetlen szamuráj hölgyként harcolt a fiúkkal vegyes kategóriában és 2 vereség 1 győzelemmel V. lett.
(DiákD)Sebestyén András(-39kg) az „arany fiúk” csapatába tartozik immár, nyári szünet, súlycsoport váltás ide-oda, ő hozta a formáját és három szép győzelemmel beseperte idei negyedik(!) aranyérmét. Hadobás Zétény(-49kg) is remekelt, ezüstérmes lett két győzelem egy vereséggel. Épp, hogy átesett a pluszos kategóriába, így nála 15-20 kg-mal nehezebb „óriásokkal” kellett megküzdenie, ám ez a mi Zétinknek nem okozott gondot. Lengyel Miksa(-33kg) még nem volt formában, így az V.helyen végzett. Ő az edzéseken csuklósérülése miatt nem tudott igazán részt venni, az új súlycsoport erősebb és rutinosabb versenyzői most jobbnak bizonyultak. De Miksa szívóssága és kitartása megkérdőjelezhetetlen, így a következő versenyen már a dobogón fogjuk őt látni!
(DiákC) Havasi Bálint(-42kg) az új súlycsoportjában is Budapest bajnoknak mondhatja magát, aranyérmét 2 győzelemmel (köztünk az eddigi -42kg-os bajnok legyőzésével) szerezte meg. Száva Zoltán (-50kg) ellenfél nélküli aranyérme jól jött az éremtáblázatban, de reméljük Zolinak legközelebb ellenfele is akad, akivel megküzdhet az elsőségért. Klemán Krisztián (-36kg) rendkívül jó formában küzdött, villámgyors ipponokkal győzött, mind technikailag, mind „fejben” nagyon ott volt a szőnyegen. A legszebb akciókat ezen a versenyen tőle láthattuk. A döntőben sajnos –némi bírói tévedés miatt- kikapott, de az ezüstérmére is nagyon büszke lehet. A 36kg-os kategória szinte „szamurájos” súlycsoport lett, a nyolc indulóból négy Samurai Judo Club versenyzője volt! Egymással is kellett küzdeniük a mieinknek, egy kicsit „jobb kezemet üti a bal” érzés volt mindannyiunkban. Molnár Milán és Joó Máté végül ötödik helyezést értek el, egy győzelem és két vereséggel, Ruczek Zsombor pedig hetedik lett. Ezúttal is voltak bírói tévedések amik elvették a lehetőségét a továbblépésnek, de az is igaz, hogy Milán, Máté és Zsombi még „éveleji” formában voltak. Az egymással való küzdelem miatt sem pörögtek fel igazán és a technikai tudásukat sem villantották meg. A következő alkalomra már biztosan mindnyájan elkapják a lendületet és a szorgalmas edzésmunkájuknak meg lesz a gyümölcse. Lengyel Tas (33kg) bronzérme két szép győzelem és egy vereség mérlege. Ő jó mentalitással állt fel a szőnyegre, a vereségnél is csak a rutintalanság játszott szerepet, földharcban nem figyelt egy átforgatás/leszorítás esetnél. Poós-Máté Dániel(-42kg) III.helyezett lett, őszre Dani is súlycsoportot váltott. Első meccsén egyesületbeli társával, Havasi Bálinttal küzdött, kifejezetten kiegyenlített meccsen végül bírói büntetéssel kapott ki, inaktivitás miatt. Dani a következő meccsén is helytállt, bár most diósdi ellenfele erősebbnek bizonyult.
DiákB: Kosdi-Kovács András(-41kg) gyönyörű ipponnal indította az őszi szezont, a második meccsén viszont „bealudt” egy leszorításba, ám végül 2 vereség, két győzelemmel felállhatott a dobogó 2.fokára egy ezüstéremmel a nyakában. Németh Norbert (-50kg) három vereséggel és egy győzelemmel IV. helyezést ért el. Norbinál a harci kedv hiányzott a küzdelmek során, kissé megilletődve állt fel a tatamira. Az edzéseken tanult technikákat sem merte igazán alkalmazni, ehhez kell még a sok gyakorlás és verseny, hogy kialakulhasson a saját stílusa és technikai repertoárja.
DiákA:Fazekas Péter(-45kg) még a nyári szünidőn merenghetett, a judóversenyek tüze nem érintette meg őt annyira, két vereséggel zárta a napot. Hamarosan egy paksi „Atom-kupa” és egy Magyar bajnokság vár rá, addig formába kell hoznia magát. Majer Bátor(-60kg) harciasan kezdett, dobni próbált, küzdött, ezzel teljesítette az elsődleges elvárást. A következő meccsein viszont hamarabb feladta fejben a küzdelmet, mint kellett volna, hiszen az ellenfelei nem voltak sokkal jobbak nála. Ha hinne végre az erejében és a tudásában, akkor ő is a dobogón találná magát a következő versenyen.
Serdülő:Pollner Barnabás(-60kg) harciasan kezdett és rendkívül kellemetlen ellenfélnek bizonyult. Nála jóval képzettebb és rutinosabb társainak alaposan meggyűlt a bajuk vele. Első meccsén egy korábbi bajnokot utasított maga mögé, a következő küzdelmekben ugyan alulmaradt, de így is negyedik helyezést tudott elérni ebben a nehéz súlycsoportban. A bronzmeccsen egy súlyos bírói hiba miatt kapott ki, szabálytalan technikát alkalmaztak vele szemben, de ő méltóságteljesen fogadta az ítéletet. Szigeti Csaba(-55kg) is felvette a kesztyút a serdülők erős mezőnyében. Első meccsét végigküzdötte, dobott is, vezetett sokáig, majd végül egy wazari-val kapott csak ki. A bronzérmes küzdelemben sajnos belefutott egy leszorításba, így végül az ötödik helyen végzett.

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő edzőknek!