Samurai Judo Club

A Samurai Judo Club önerőből, családi összefogással indult 2007-ben, Havasi Imre, és fiai, Havasi Viktor és Havasi Péter judó szakedzők, egykori válogatott versenyzők, valamint Fridrich Annamária volt judó versenyző és nemzetközi judó versenybíró segítségével. Az edzőterem (Budai Budo Centrum, 1113 Budapest, Daróczi u.6.) helyszínének kiválasztása, felújítása és a jelenlegi rendkívül színvonalas, barátságos, tatami borításos edzőtermeinek kialakítása Havasi Imre bácsi egykori lelkes tanítványának és családi jó barátjának áldozatos munkájának köszönhető, az ő anyagi hozzájárulása nélkül nem tarthatnák a szakedzők nap mint nap három különböző méretű judó teremben a klub edzéseit.

Az alapító tagok célja a sport, azon belül pedig a judó, mint önvédelmi küzdősport megismertetése és megszerettetése volt minél szélesebb körben. A kezdeti 10 fős taglétszám pár év alatt 100 főre duzzadt a szakedzők kitartó munkája során, mert edzéseiken 4-74 éves korig mindenki megtalálja a neki megfelelő csoportot, rendszeres mozgást, edzéstervet. Akár hobbi, akár versenysport céljai vannak a jelentkező tagoknak. Mottójuk: “Profiktól nem csak profiknak.”

A judo komplett nevelési rendszerként több, mint sport, hiszen a rendszeres mozgáson túl önvédelemre tanít, mozgáskoordinációt fejleszt, az eséstechnikák elsajátításával a nálunk sportolók ügyesebbek, sikeresebbek lesznek más sportágak művelésében is. A szellemi/ pszichikai fejlődés is garantált a rendszeres judó edzések során, a figyelem, a türelem, a tisztelet, az önzetlenség, a szorgalom, az önuralom, a fájdalomtűrő képesség mind egyre nagyobb mértékben erősödnek a gyermekeknél, felnőtteknél.

A klub több évtizedes judo múlttal rendelkező diplomás szakedzői biztosítják, hogy ezen pozitívumokat minél több ember (gyermek, fiatal, felnőtt, nők és férfiak egyaránt) megtapasztalhassa. A sportolás, az önvédelem, az önfegyelem nagy társadalmi igény és ennek pozitív hatásait mindenki érezheti és élvezheti. A hölgyek magabiztosabbak az utcán, a munkahelyükön, a férfiak nagyobb önfegyelemről tehetnek tanúbizonyságot, a nálunk judózó gyermekek szülei, környezete, tanáraik pedig rendre beszámolnak a pozitív változásokról, melyek egyértelműen a rendszeres sport, a rendszeres judó edzések, versenyek hatásának tulajdoníthatóak.

Szellemi, erkölcsi nevelés részeként minden egyesületi tag kap egy ún. „Szamuráj Kódexet”, mely részletesen taglalja az elvárt és követendő életfilozófiát, viselkedést, hozzáállást. Persze az ebben leírt 7 fő erény eléréséhez van, hogy egy élet is kevés…

A Havasi Viktor által létrehozott és 2012 óta működő versenyzőszakosztály pedig garancia arra, hogy az élsportolói vágyakkal érkező gyerekek is megtalálhassák a számításukat. A Samurai Judo Club az országos szintű versenyzőket kinevelő judo klubok elit csoportjába tartozik és a következő évekre már a korosztályos válogatottság és Európa –Világkupa sorozatokon való részvétel a kitűzött cél.

Kiemelkedő és folyamatosan növekvő számú országos eredményekkel büszkélkedhetnek a Samurai Judo Club versenyzői, akik rendszerint az Országos Diákolimpia, Országos Magyar Bajnokság, Országos Magyar Kupa aranyérmesei,dobogósai, pontszerzői. A rangos nemzetközi versenyeken elért sok szép érem és pontszerző hely is tovább öregbítik a klub hírnevét immár külföldön is.

A Samurai Judo Club vezetőedzője, Havasi Viktor többször is megtisztelő elismerést kapott Újbuda (XI.kerület) polgármesterétől, dr.Hoffmann Tamástól, a Budapesti és Országos Diákolimpia versenyein nyújtott kiemelkedő felkészítő munkájáért. A XI. kerületi iskolák joggal lehetnek büszkék jó tanuló és jó sportoló „Szamuráj judós” diákjaikra.

Az eredményes versenysport rengeteg pénzt, időt és munkát emészt fel (hazai és külföldi versenyek, edzőtáborok,nevezési díjak, stb.) mely a klub saját erőforrásai és az edzők társadalmi munkája mellett, a szülők hozzájárulása, segítő munkája nélkül nem valósulhat meg. Az összetartó, családias, baráti légkört erősítik a nyaranta szervezett edzőtáborok, illetve az évente megrendezésre kerülő „Samurai Kupa” háziverseny és karácsonyi klubdélután, ahol közös sportra, játékra és ünnepélyes eredményhirdetésre, jutalomosztásra is sor kerül. (Év sportolója, legszorgalmasabb lány és fiú judoka, , a feltörekvő gyermekcsoportokból kiválasztott legügyesebb „apró” szamuráj, stb.). Mindezeken túl természetesen szívesen fogad a klub szponzori, támogatói felajánlásokat is, cserébe reklámfelületet, adókedvezményt tud biztosítani.

A judóruhák, melegítők, táskák, pólók feliratozása nem csupán “reklám” célt szolgál, a fő szempont az, hogy a Samurai Judo Club, mint összetartó, családias sportklub kifelé is mutassa az egységet, az “egy fészekbe való tartozást”. Az egyesület fő gondolatai, eszmeisége, a “Szamurájok” erényei (bátorság, okosság, tisztesség, stb.) mind a szakedzők, mind tagjaik számára követendő és belső azonosulást elváró feladat. Gyermek és felnőtt egyaránt nap, mint nap megküzdik a maguk külső és belső harcait, ehhez kívánnak a Samurai Judo Club vezetői az edzéseken, versenyeken, illetve azon kívül is segítséget nyújtani. Azt várják, hogy a logójukat, feliratukat viselő judoka viselkedésével, gondolataival, hozzáállásával (edzéseken, versenyeken, iskolában, egyéb helyeken) követendő példát mutat majd társainak. Szeretnének minden pillanatban büszkék lenni rájuk, mint ahogy ők is büszkék lehetnek magukra, azért, hogy “Szamurájosok”! A szülőktől is azt kérik, hogy mindezeket erősítsék meg gyermekeikben, hiszen mindnyájan a legjobbat szeretnék kihozni belőlük és a legjobbat kívánják nekik. A versenyzőikre különösen értendőek a fentiek, hiszen a judóvilágban ők a “Szamurájos” judósok, akiket már ismernek, megismernek a versenyeken és szeretnénk ha továbbra is jó hírét keltenék az egyesületüknek és a judónak.

A honlapukon (www.budaibudo.hu) a Galériában található Picasa webalbumunk tele van folyamatosan töltődő, frissített képekkel (https://picasaweb.google.com/118077308711258808225), ahonnan színes képeskönyvként betekinthet minden érdeklődő a klub színvonalas és vidám életébe.

A klub elnöke és a versenyszakosztály vezetője Havasi Viktor, gazdasági vezetője Fridrich Annamária, szakmai elnöke Havasi Imre.

Edzők:

Havasi Imre : A Magyar Judo Szövetség aranyfokozatú kitüntetettje, egyetemi diplomás judo szakedző. Egykori nevelőedzője volt több sikeres sportolónak – Európa bajnoki, világkupa érmes judosnak- , és magyar bajnokok hosszú sora került ki a kezei közül. Dolgozott válogatott keretedzőként, edzősködött többek között az MTK-ban, volt a Budapesti Honvéd szakosztályvezetője és edzője, külföldön is kipróbálta magát, de régi álma, a családi judo klub megvalósulása az, amire a legbüszkébb. Fő feladata – konzultáció, szakmai tanácsadás

Havasi Viktor : Volt válogatott versenyző, egyetemi diplomás judo szakedző, nemzetközi versenybíró – versenyző szakosztály vezetője

Csizmadia Eszter : A magyar judo első női kvalifikációs olimpikonja (2000, Sydney), világbajnoki 5. helyezett (1999, Birmingham). Hazai és nemzetközi versenyzői pályafutásának főbb állomásai női 63 kg-ban: 8-szoros felnőtt magyar bajnok, 1993-ban EYOD-győztes, 1998-1999-ben 3x Világkupa érmes, Európa bajnoki 7. helyezett, 1999-ben Universiade-győztes. Egyetemi diplomás judo szakedző, I. osztályú versenybíró. – utánpótlás edző, versenyző edző

Fridrich Annamária : Pszichológus, tanár, volt válogatott judo versenyző, olimpiai versenybíró (2016, Rió de Janeiro). – versenyző edző

Szurovszki Tünde : Magyar bajnok, volt válogatott judo versenyző, aktív hazai versenybíró, a Magyar Judo Szövetség irodavezetője. - tanfolyamos óvodás-kisiskolás edző

Edzések: hetente 6 tanfolyamos edzés (2 ovis, 4 iskolás), 4 versenyző edzés és 3 felnőtt hobbi csoport működik.