Judo: Események

Samurai karácsony, decemberi beszámolók

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, hogy eljöttek a Samurai karácsonyi záró klubedzésre, ahol egy kicsit együtt ünnepelhettük az idei évet és némi eszem-iszom mellett együtt hangolódhattunk a karácsonyra.
A tanfolyamos ovis és kisiskolások év végi utolsó edzésükön bemutathatták eddig megszerzett tudásukat és a szülőkkel közösen egy játékos edzésen vehettek részt. Az edzés végén szaloncukoreső tette még vidámabbá a hangulatot.
A haladó/versenyző judokáink szintén játékos edzéssel zárták az évet, majd következett a szaloncukoreső és természetesen a díjkiosztó ünnepség.
A házi pontszámító verseny alapján kialakult a végleges sorrend a dicsőségtáblán, mely alapján a legeredményesebb szamuráj – és ezzel a legeredményesebb serdülő fiú -ismét- Lengyel Miksa lett. A fődíjat így ő vihette haza, egy Samurai-os hordozható mini hangfalat. A második helyen Dudás Morgan, a harmadik helyen pedig Dudás Medárd végzett. Majd sorban díjazottak lettek a legeredményesebb, legtöbb pontot szerző szamurájok is, értékes ajándékokat: judós sporttáskákat, válogatott melegítőket, sport dzsekit, Judo VB óriás plüssfigurákat, VB polókat, judós sapkákat, samurai-os fehér vagy fekete pólókat, hímzett judós törülközőt, Rió 2016-ról szóló szép képes könyveket választhattak maguknak.
A legeredményesebb ifi versenyző Száva Zoltán lett, a legeredményesebb diák A versenyző Balogh János, a legeredményesebb diák B versenyző Gödér Máté, a legeredményesebb Diák C versenyző Balzer Gergő , a legeredményesebb apró (tíz év alatti) szamuráj pedig Hornyák Gedeon lett. Mindnyájan választhattak maguknak a judós ajándékok közül. A lányokat is külön díjaztuk természetesen, ebben a kemény sportban igazán szép munkát végeznek évről évre. A Legjobb ifi lány Brousil Dorka, a legjobb serdülő lány Balogh Zsófia és Rickert Zsófia, a legjobb diák korosztályos lány pedig Erdős Mercédesz lett. Apró szamuráj lányunk (10év alattiak) pedig Sebők Nóri lett. Külön edzői dicséretben részesültek továbbá: Lengyel Tas, László Olivér, Kővágó Levente,Szkladányi Csongor és Kiss zsombor.
Kiemeltük a Nemzeti Heraklész Bajnokprogramba és a serdülő válogatott keretbe bekerült versenyzőnket: Dudás Medárdot (serdülő), valamint az ifik bővített nemzeti válogatottjába beválasztásra javasolt versenyzőinknek is gratuláció járt. (Balogh Zsófia, Rickert Zsófi, Kiss Virág, Brousil Dorka, Joó Máté és Balogh László )
Ezúton szeretnénk nagyon sok szeretettel gratulálni Mindenkinek a rendkívül eredményes és élményekben gazdag évért, a sok edzésért, edzőtáborokért, hazai és külföldi versenyekért, a vidám és szórakoztató együtt töltött időkért. Külön köszönet a Samurai Szülők lelkes, fáradhatatlan és kitartó támogatásáért, ami nélkül ez a klub sem lehetne ilyen eredményes.

Az egész éves munkának köszönhetően nagy dicsőség érte a Samurai JC-t, tovább bővülhetett a korosztályos nemzeti válogatottat erősítő szamurájok névsora! A keretedzők előzetes névsorából megtudtuk, hogy Dudás Medárd a serdülő keretbe került, mint a MJSZ kiemelt tehetségeket támogató programjának tagja. Az ifi keretet pedig a serdülő korosztályból fellépő Dudás Morgan, Lengyel Miksa, Rickert Zsófi és Balogh Zsófi (utóbbi sérülés miatt egyelőre a tartalékos keret tagja) fogja képviselni. Eddigi ifijeink is kitettek magukért, Joó Máté és Brousil Dorka szintén a keret tagjai maradtak, sajnos ők is betegség, sérülés miatt nem tudtak indulni a korosztályos magyar bajnokságokon, de kiváló munkájuk és szorgalmuk miatt a keretedzők még bent tarják őket a bővített keretben. Természetesen újabb versenyzőink is beléphetnek 2018-ban a válogatott keretbe, ha a kijelölt válogató versenyeken teljesítik a válogatási elvekben meghatározott feltételeket. Hajrá Samurai!


SAMURAI TÁBOR 2017

Tartalmasan, vidáman és szép időben telt a Samurai JC nyári tábora, rengeteg résztvevővel 7-17 éves korig judóztak nálunk a gyerekek. A délelőtti edzést követően ízletes ebéd, desszert várta a judokákat a szomszédos színvonalas Mermel Étteremben. Majd immár hagyományos módon jöttek a változatos délutáni programok, strand, kalandpálya, játszóház, mozi, foci, fagyizás…A péntek délután pedig az övvizsga jegyében telt, akik lemaradtak az előző övvizsgáról, azok most pótolhattak, így újabb ügyes kis színes övesekkel gazdagodott a klub.
A Dan Kollegium szigorú ítészei előtt pedig a magasabb övfokozatokra (zöld-kék, barna) készülő judokák adhattak számot tudásukról, mind gyakorlatban, mind az elméleti teszteken. 12 vizsgázó zárta sikeresen a napot (3 zöld, 8 kék,1 barna), akiknek ezúton is szívből gratulálunk. Három judokánk majd a nyáron kap még lehetőséget a Dan kollégium előtt vizsgázni, ők sajnos ezen a héten nem tudtak eljönni és felkészülni a vizsgára.
A Samurai JC vizsgaszabályzata alapján azok a versenyzőink, akik az őszi magyar bajnokságon kiemelkedően teljesítenek, azok pedig a tél folyamán szintén vizsgázhatnak eggyel magasabb fokozatra.
Fotók a táborról, övvizsgákról hamarosan a honlapon és Havasi Viktor Google+ weblapjain


SAMURAI TÁBOR 2016

2016.07.11-15-én tartotta szokásos nyári táborát a Samurai JC. A rekord melegben rekord számú résztvevővel hihetetlenül vidám hangulatban telt a hét, a dojo mindhárom terme tele volt az apró és nagyobb szamurájokkal. A kisteremben a kezdő és ovis judokák Vivi nénivel ismerkedtek a judo alapjaival és a sok-sok rávezető játékkal, a közepes teremben pedig Móni néni tartotta az edzéseket a tanfolyamos iskolás korúaknak. Viktor és Panni pedig a nagyteremben izzasztották meg a haladó/versenyző csapatot, hogy a nyári válogatott/nemzetközi edzőtáborokban már formába lendülhessenek mindnyájan. A tábor nyitónapján –mindenki nagy örömére – Karakas Hédi, kétszeres olimpikon, olimpiai ötödik helyezett judoka tartott technikai edzést a versenyző csoportnak.
A délelőtt judót követően a szomszéd étteremben elfogyasztott finom ebéd után rendre útra kelt a majd hatvanfős csapat, hogy izgalmas és szórakoztató programokon vegyenek részt. Voltak a gyerekek a szép budaörsi strandon és uszodában, ellátogattak kalandparkba, fociztak, játszottak a teremhez közeli parkban, moziztak a hűvös plázában. A zárónapon pedig komoly övvizsga volt a budapesti Dan Kollegium szigorú ítészei előtt, amely 100%-os sikerrel és külön dicsérettel zárult. Így immár 2 kék öves és hét zöld öves judokával bővült a versenyzők csapata. A sikeres nyári tábort egy hatalmas közös fagyizással búcsúztatták a szamurájok: jövőre veletek ugyanitt!


BAJAI JUDO TÁBOR, 2015.08.13-15.

A XIX-dik Bajai Nemzetközi Edzőtábor (2015.08.13-15) , mint a közép-európai régió legjelentősebb korosztályos judótábora idén is teltházzal üzemelt. Majd ötszáz judoka özönlötte el a szép, Súgo- parti várost. Hét ország (köztük Chiléből és Egyiptomból is érkeztek!) ötven egyesülete hozta magával ifjú judósait, hogy együtt technikázzanak, randorizzanak a sportcsarnok tatamiján. Kedden és csütörtökön az ifjusági és junior válogatott mellett a felnőtt magyar válogatott csapata – akár csak tavaly, ismét részt vett az edzéseken, így a gyerekek a felnőtt VB-re készülő versenyzőket láthatták testközelből judózni: Csernoviczki Éva, Ungvári Miklós, Joó Abigél, Bor Barna, Karakas Hedvig, Tóth Krisztián, Csoknyai László, Krizsán Szabolcs, Mészáros Anett , Cirjenics Miklós mind együtt izzadtak a 40 fokos hőségben, hogy csúcsformába kerülhessenek.

Évek óta az őszi bajnokságokra való felkészülés első fontos állomása ez a nagyszabású nyári tábor, ezért a Samurai Judo Club is erős csapattal, összesen 22 fővel képviselte magát, hogy minél szélesebb partnerállományból meríthessenek tapasztalatokat a versenyzőik. Elmondható, hogy nagyon szépen odaállt mindenki a feladatokhoz, komolyan, harcosan és kitartóan dolgozták végig a kőkemény 5 napot. Reggelente 6.30-kor futással indítottak, a délelőtti és délutáni judó edzéseken a közös bemelegítést, technikai képzést követően felváltva voltak az állás és földharc küzdelmek, alkalmanként-6-8 randori három-öt perces körökben.

Edzői tapasztalat szerint azok a judokáink , akik kihagyták a nyári judoedzéseket, a kondiedzéseket és a táborfelkészítő edzéseket, 2-3 nappal lassabban ébredtek, mint a többiek, mert nagyon „elúszott” a technikai tudásuk. Ők maguk is érezték, hogy nem tudják „elsütni” a dobásaikat, olyanoktól is kikapnak, akiket nyár elején még simán „vertek”. Tapasztalható volt, hogy ebben a korosztályban és kemény mezőnyben komoly hiányt jelent már az ilyen hosszú kihagyás, mert erőből, „emlékezetből” nem lehet megoldani a meccseket. Hála a technikai edzéseknek és a különedzésnek, a harmadik naptól viszont már mindenki összeszedettebben dolgozott, megdobálták a komolyabb, rutinosabb ellenfeleket is, kezdték megtalálni önmagukat. A jövőre nézve ez fontos tapasztalat volt, az egyre nehezedő korosztályoknál többé nem lehet csak úgy „beesni” egy ilyen táborba.

A Samurai-ok mindössze egy közös edzést hagytak ki, szerda délután a randorik helyett pihenésképpen strandoltak a gyönyörű homokos Duna parton, fürödtek a tiszta, langyos vízben. Volt homokvár építés, pancsolás, lovascsata, koktélozás, igazi nyárélmény a 40 fokban. Az esti technikai különedzést Viktor és Panni az állásharc technikák és taktikák kicsiszolására használta. Az edzéseken kívüli időkben igyekeztek feltöltődni, kikapcsolódni: kosaraztak, fociztak, úsztak, strandoltak, fagyiztak, kártyáztak. A kisgyerek és a kiskutya sok örömet nyújt egy csoportban, így az 5 éves Havasi Kristóf és a Havasi család kutyusa, Rocky a westie állandó szórakozást jelentett a gyerekeknek. A szamurájok családias, vidám csapathangulata most is jellemző volt mind az öt napon, mindössze az esti alvással volt némi probléma, az egész napos élmények után néhányuknak nehezére esett elaludni… Találékony edzőjük éjszakai erősítést, lépegető, láb és törzserősítő gyakorlatokat csináltatott a renitensekkel, így garantált volt a másnapi izomláz és gyors elalvás…

Ami pedig a legfontosabb minden edzőtáborban: komolyabb sérülés, betegség nélkül zárhatták a tábort, ahonnan fáradt de boldog gyerkőcöket küldhettek haza az edzők.


SAMURAI-SAJÁT TÁBOR, 2015.07.13-17.

A tomboló júliusi hőségben sem lanyhult a judózás iránti szenvedély a Samurai Judo Clubban, 2015.07.13-17 között a saját szervezésű táborukban nyugodtan ki lehetett tenni a „megtelt” táblát. Több, mint 50 gyerek, kicsik és nagyok jöttek össze, hogy együtt judózhassanak délelőttönként, délután pedig vidám, színes és tartalmas szórakoztató programokon vehessenek részt. Móni néni a 20 fős tanfolyamos csoportot vette szárnyai alá, itt 5-9 évesek képezték tovább magukat a judóban, rengeteg játékos gyakorlattal töltve ki az edzés idejét.

A haladók, versenyzők bő 30 fős csapata pedig Viktorral és Pannival csiszolta technikai tudását, növelte erő-állóképességét a 2 órás kemény délelőtti edzéseken.
A szomszédban újonnan nyílt nívós étteremben kiváló alapanyagokból főzték a gyerekek kedvenc étkeit, leves, főétel, desszert várta az éhes judokákat. Az uzsonnát magukkal vitték a programokra, hogy a délutánra is legyen finom harapnivaló.

Változatos és színvonalas programok jutottak minden napra, strandidőben a gyönyörűen ápolt, igényes budaörsi strandra mentek, borúsabb időben kalandpark, ügyességi pályák, foci, falmászás és mozi (benne a nyár slágerfilmje, a Mignonok) volt a lehetőség.

A fárasztó, ám annál tartalmasabb hét végül övvizsgával zárult, öt szamuráj ugyanis zöld övvizsgát tett a Dan Kollégium helyszínre kijött szigorú vizsgabizottsága előtt. Nagy örömünkre 100%-os eredmény született, mind a gyakorlati, mind az elméleti vizsgát kiválóan teljesítették judokáink, így a tavalyi vizsgázókat is beleszámítva már nyolc zöldöves versenyzővel büszkélkedhet a klubunk.


Téli szünet

A téli pihenőt sem töltötték tétlenül a szamurájok, közös sportos programokat szerveztek. Volt egész délutános falmászás, mint nagyszerű kiegészítő sport a judóhoz,volt estébe nyúló korcsolyázás a gyönyörű Városligeti Műjégpályán. Hiszen az edzők, kis judokák, a szülők nem csak a sportban, “civilben” is nagyon jó barátok, lelkesen vesznek részt a szünidei szórakozásokban,mindnyájuk nagy örömére. Vidámság, sok mozgás, szeretettel teli, családias légkör, ez amire minden (gyereknek és felnőttnek is!) szüksége van  nem csak 2014-ben, hanem az új évben is. BÚÉK 2015! Az edzések 2015.01.05-től teljes gőzzel beindultak!

Év végi Samurai Karácsony

Mivel a Budai Budocentrumban egy időben, egy helyen már nem fér el a Samurai-osok népes csapata, az edzők két részletben zárták le ünnepélyes körülmények között a 2014-es esztendőt. 2014.12.12-én, a pénteki utolsó edzésen búcsúztak az évtől a Samurai JC tanfolyamos óvodás és iskolás judokái, ők -mintegy negyvenen – játékos edzéssel, vetélkedővel örvendeztették meg a jelenlévő szülőket. A szakedzők pedig oklevelek átadásával és szaloncukor esővel lepték meg kis tanítványaikat.

A versenyzők csapata a következő edzésen mutatta meg tudását és fejlődését: barátságos házi csapatbajnokságot szerveztek az edzők, ahol kemény, izgalmas küzdelmekben mérték össze erejüket a szamurájok. A háziversenyt követően szép oklevél és sportszelet járt minden résztvevőnek. Ezután jött a nap leginkább várt eseménye, az év végi jutalomosztás, a dicsőségtáblán vezetett pontszámok és versenyeredmények alapján.

“A 2014-es év a Szamuráj lányok éve lett-kezdte mondanivalóját a díjkiosztó levezetője, a klub gazdasági vezetője,Fridrich Annamária. Négy év férfiuralom után (Havasi Bálint 2010 óta nyerte meg meg mindig a pontversenyt) szoros pontversenyben végül egy leány, Kiss Virág győzött, ő vehette át a fődíjat, egy teljes egyesületi felszerelést: melegítőt, pólót, lógóval, hátfelirattal.

A pontverseny további helyezettjeit hívták ki sorrendben: Sebestyén András, Havasi Bálint, Rickert Zsófi, Joó Máté, Lengyel Tas, Lengyel Miksa lettek a legjobb hét feje a Samurai Sárkánynak. Ők, mint a 100 pont fölötti “top” versenyzők, valamint a legjobb újoncok (kezdő versenyzők: Balogh László, Benmestoura Elza), és a legjobb apró szamurájok (gyermek korosztályú versenyzők: Sebestyén Zora,Balogh János) mind értékes ajándékokat kaptak.

Egyesületi judós melegítőket, pólókat, judó feliratos hátizsákokat, sapkákat, papucsokat, könyvjutalmakat osztottak szét a szakedzők. Egy másik leány, Brousil Dorka, aki “Samurai történelmet írt”, különdíjban részesült, hiszen diák korúként ő lett a Samurai JC első serdülő magyar bajnoki érmese. Jutalma egy judós melegítő lett.

A továbbiakban a szakedzők megköszönték a judokák kitartó, egész éves munkáját, a sok kemény edzést, edzőtáborozást, a hétvégi versenyzést (22 versenyen indultak Samurai Judokák).és köszönetet mondtak a szülőknek is, akiknek támogató hozzáállása nélkül nem lehetne ilyen sikeres a gyerekek sportja és a klub sem.

Kiemelték, hogy nagyon örülnek, milyen jó bizonyítványa lesz a legtöbb judokának, akik meg kis hullámvölgybe kerültek, számítógép, tévé, okostelefon megvonás mellett, kitartó tanulással -és mellette napi szintű edzéssel(!) fel tudják hozni magukat ismét a jó tanulók soraiba. Hiszen köztudott, a Samurai-nál a “jó tanuló-jó sportoló” alapelvárás.

Végezetül a jelenlévő szülők köszönték meg a szakedzők, klubvezetők odaadó munkáját, kedves, szívhez szóló szavakkal, apró figyelmes ajándékokkal. A hivatalos program végével kezdetét vette a nagy eszem-iszom, fantasztikus házi sütikkel, finomságokkal készült mindenki, és további jó hangulatban folyt a 2014-es Samurai buli.


Bajai Judotábor, 2014.08.11-15.

A XVIII-dik Bajai Nemzetközi Edzőtábort (2014.08.11-15) idén is a közép-európai régió legjelentősebb korosztályos judótáborának nevezhettük, ahol majd ötszáz judoka özönlötte el a szép, Duna parti várost. Hat ország negyvenvalahány egyesülete hozta magával ifjú judósait, hogy együtt technikázzanak, randorizzanak a sportcsarnok tatamiján. Kedden és csütörtökön az ifjusági és junior válogatott mellett a felnőtt magyar válogatott csapata is részt vett az edzéseken, így a gyerekek olyan nagyságokat láthattak testközelből judózni, mint Csernoviczki Éva, Ungvári Miklós, Joó Abigél, Bor Barna, Karakas Hedvig, Tóth Krisztián, Csoknyai László, Krizsán Szabolcs és még sorolhatnánk tovább.

Mivel az őszi bajnokságokra való felkészülés fontos állomása ez a nagyszabású nyári tábor, ezért a Samurai Judo Club is erős csapattal, 19 fővel képviselte magát, hogy minél szélesebb körből meríthessenek tapasztalatokat a versenyzőik. Többeknek ez volt életük első nemzetközi tábora, de elmondható, hogy nagyon szépen odaállt mindenki a feladatokhoz, komolyan, harcosan és kitartóan dolgozták végig a kőkemény 5 napot. Néhány ügyes versenyzőnk sajnos sérülés, illetve családi utazás miatt nem tudott eljönni, ők a hamarosan kezdődő klubedzéseken lesznek kénytelenek valahogyan pótolni a kimaradt lehetőséget. Reggelente futással indítottak, ebben a fiúk között Balogh Feri, Joó Máté, Havasi Bálint és Lengyel Miksa küzdöttek rendre a dobogós helyekért, a lányoknál Balogh Zsófika futott be elsőként, több fiút is lekőrözve. A délelőtti és délutáni judó edzéseken a jó kis bemelegítést, technikai képzést követően felváltva voltak az állás és földharc küzdelmek, alkalmanként-6-8 randori három perces körökben. A kemény csatákat kivétel nélkül az összes szamuráj versenyző végiggyűrte, fájdalom, húzódás, zúzódás ide-oda, a fogukat összeszorítva küzdöttek az utolsó pillanatig.

A fiúknál a legharcosabb, legeredményesebb, legkitartóbb munkát Joó Máté és a Lengyel fiúk, Tas és Miksa végezték. Akkor is keményen dolgoztak, ha épp nem figyelte őket edző, keresték az „ősi” ellenfeleket, revansot vettek minden dobásért. Hétfőtől péntekig folyamatosan darálták a többieket, magukat nem kímélvén. Mátét sokszor már az edzője hívta le pihenni, mert rendre „duplázott”, pihenő nélkül küzdött az alsóbb és a felsőbb súlycsoportok köreiben is. Sebestyén Andris lassabban ébredt, a harmadik naptól viszont gyönyörűen dolgozott, megdobálta a nála idősebb, rutinosabb ellenfeleket is. Havasi Bálint szokásához híven technikásan, taktikusan és ésszel judózott, de ezúttal bátran odaállt a magasabb övfokozatú, idősebb ellenfelekhez is. Németh Alex-szel együtt a saját két órás edzésük után beálltak a „nagyok” edzésére is, így együtt judózhattak a vb-re készülő válogatottal. Alex judója, állóképessége feltűnően sokat javult, ami betudható annak, hogy egész nyáron lejárt a KSI serdülő keretedzéseire, a saját klubedzésekre, illetve a táborokba. Fantasztikus a szorgalma, gyűri magát, szó nélkül végzi a feladatokat. Száva Zoli is szépen kezdett, sorra verte ellenfeleit, a hét végére viszont már nagyon elfáradt, nála a kondíció erősítésében és a mozgáskoordináció javításában még sok a feladat. Rickert Feri, példamutató módon sérült ujjakkal is szó nélkül végigcsinálta az összes edzést, nála is az erőnléttel volt inkább probléma. A lábtechnikája viszont kiemelkedően jó volt, erre érdemes építenie. Az exfocista, újonc Balogh fiúk, Feri és Laci harciassága és lelkesedése továbbra is remek, hol estek, hol dobtak, nem kímélték magukat. A korosztályukhoz viszonyított technikai hátrányukat remélhetőleg pár év alatt behozzák és a versenyeken is eredményesen szerepelhetnek. Kapuvári Bence is ment „tétmeccseket”, szépen teljesítette az elvárt edzői feladatokat, igyekezett döntetlenre kihozni a nehezebb küzdelmeket is. Ellenfelei számára rendkívül kellemetlen fogásfelvételével és küzdőstílusával sok borsot tört a többiek orra alá. Brousil Zsolt a legifjabb szamurájos versenyzőként az elején inkább „biztonsági” játékos volt, ám ahogy sikerült ráhangolódnia a tábor ritmusára, egyre ügyesebben, jobban dolgozott. Technikai tudása meg van, csak a kondíción és az erőnléten kell sokat javulnia, hogy kellően felgyorsulhasson és végigbírjon egy ilyen kemény tábort. Havasi Marcell és Tomi feladata a partneradás és a technikai fejlődés volt, a randorikban csak gyakorlás jelleggel vettek részt, hogy az őszi edzésekre formába lendülhessenek.

A négy szépséges szamuráj lányunk edzőtábori munkáját külön kiemelte az edzői team, szorgalmuk, kitartásuk, harciasságuk mindenki számára példamutató volt. Rickert Zsófi és Brousil Dorka a randorik elején még kicsit visszafogottabbak voltak, érezhető volt rajtuk a sok hétnyi edzés szünet. De aztán összekapták magukat, és szerdára előbújt belőlük a szamurájos harcosság, valamint a technikáik is kezdtek egyre pontosabbak lenni. A legtöbbet Balogh Zsófia fejlődött, láthatóan eredménye volt annak, hogy az egész nyarat végigedzette, hiszen az összes nyári klubedzésen és nyári judótáborban részt vett. Kiss Virág pedig a legeredményesebb judós lányunk volt, minden küzdelmében tudott dobni, földharcban pedig egészen kiemelkedően teljesített.

A Samurai-ok mindössze egy közös edzést hagytak ki, szerda délután a randorik helyett pihenésképpen sárkányhajóztak, az esti technikai különedzést Viktor és Panni a földharc technikák kicsiszolására használta. Az edzéseken kívüli időkben igyekeztek feltöltődni, kikapcsolódni: kosaraztak, rögbiztek, úsztak, strandoltak, fagyiztak, eveztek, kártyáztak. A kisgyerek és a kiskutya örök sláger egy csoportban, így a 4 éves Havasi Kristóf és a Havasi család kutyusa, Rocky a westie állandó szórakoztató programot jelentett a gyerekeknek. A szamurájok családias, nagyon jó csapathangulata most is magáért beszélt, állandó volt a jókedv, a vidámság, sokat nevettünk, játszottunk, mindenki figyelt, vigyázott a másikra. Még az úgynevezett „keménymag” is teljesen pozitív irányba változott, semmilyen piszkálódás, komolyabb veszekedés, verekedés nem történt a tábor 5 napja alatt, ami ennyi harcias, nagyszájú fiúnál nagyon nagy szó ám…

Minden tábori edzést felváltva, egy-egy klub felkért edzője vezette, így péntek délelőtt a Samurai-os főedző, Havasi Viktor tartott vidám hangulatú edzést a majd kétszáz gyereknek. A technikai rész Viktor kedvenc dobásáról a kisbelső lábsöprésről szólt, a randorik utolsó fél perce pedig ekkor aranypontra ment, így hirtelen izgalmasan felpörögtek a már fáradó judokák, no és az őket figyelő, irányító edzőik is. Ennél már csak a földharcban övüket elvesztő judokák övgyűjtésében serénykedtek még jobban a kollégák, a zálogkiváltásért több hosszat békaügetésben kellett megtenniük a figyelmetlen tanítványoknak. A szamurájos gyerekek büszkén mesélték később, hogy társaiknak, ellenfeleiknek eddig „Viktor bácsi” edzése tetszett a legjobban, „ugye délután is ő tartja?”-kérdezték tőlük többen.

Minden edző és szülő nagy örömére szerencsére komolyabb sérülés nélkül zárhatták a tábort,ahonnan péntek estére nagyon fáradt de boldog gyerekek térhettek haza otthonaikba.


SAMURAI-SAJÁT TÁBOR, 2014.07.14-18.

Rekord számú résztvevővel, 44 fővel zajlott a Samurai Judo Club nyári judó tábora 2014.07.14-18. között a Budai Budo Centrumban.

Az apró szamurájokkal (4-7 évesek) Móni néni foglalkozott, ők 14-en a kisteremben játszottak, judóztak délelőttönként. Bár több, mint egy hónapja nem edzettek a kicsik,mégis szépen végigcsinálták a mindennapos edzéseket, a sok-sok játékos feladatot szívesen végezte mindegyikük.

A nagyteremben 30 fős versenyző csoport gyűrte egymást a tatamin, Viktor és Panni nem kímélték őket. Meleg ide vagy oda, a két órás edzést csak gyors vízivásra szakították meg. Egymást érték a technikai feladatok, majd a randorik állásban és földön. Az erősítés sem maradhatott el, kötélmászás, függeszkedés időre, páros feladatok színesítették a palettát.

A kemény edzéseket délután viszont változatos és színvonalas programok követték.

Borús időben moziban mentek különböző korosztályoknak való filmek közül választván (Így neveld a sárkányodat, Repcsik2, Transformers), napsütésben a gyönyörű budaörsi strandon szórakozhattak. Fürdés, foci, röplabda, fáradhatatlan volt az összes gyerek, késő délután lett, mire visszaért a csapat a BBC-be. Egy alkalommal az Elevenparkot ( XI.ker.Hengermalom u.) „szállták meg” a szamurájok, hihetetlen energiával ugráltak, másztak, pörögtek, rohangáltak a játékokon.

Az ízletes, több fogásos meleg ebédet a judóteremmel szemben lévő Oliva étteremben fogyaszthatták el a judokák, a finom uzsonnát pedig magukkal vitték a programokra, hogy minél tovább játszhassanak a remek helyszíneken. A gyerekbarát menüsor étkei, a kancsószámra iható hideg szörpök mind elfogytak, hála a jó konyhának és a gyerekek farkasétvágyának.

A szamurájok családias, jó csapatként való együttélésének már híre van, ezt ezen a héten is tovább erősítették. Mivel sok kicsi is eljött idén, minden nagy „felelős” volt egy-egy apróságért. Tüneményes „pótszülőként” kísérték őket az étterembe, a mosdóba, fogták a kezüket a közlekedések során, igazán büszkék lehetnek magukra!

Nagy örömünkre ismét vendégünk volt a „tiszteletbeli szamuráj”, Halász Árpi Debrecenből, aki magyar bajnokhoz méltóan állt oda az edzéseken, így kiváló partnert adtak egymásnak a többi judokával.

A délelőttönként harcos judokák izzadt, fáradt kis arca ragyogó mosollyá változott a délutáni programokon és vidám kacagásuk betöltötte a teret. Az edzők és a gyerekek is nagyon elégedetten zárták a hetet, jó volt, szép volt, sikeres volt, hamarosan újra együtt leszünk: Hajrá Samurai!


ZÁNKAI JUDOTÁBOR, 2014.07.23-27.

2014.07.23-27 között Zánkára utazott a Samurai Judo Club 10-14 év közötti versenyzőcsapata, az Erzsébet-tábor Alapítványa által szervezett judotáborba. Pályázat útján nyertes kétszáz judoka gyűlt össze az ország minden pontjáról, hogy együtt judózzanak, sportoljanak, játszanak, fürödjenek a szépen felújított zánkai üdülőközpontban. Erős, eredményes és nagy egyesületek is eljöttek, Baja, Debrecen, Szeged, Tatabánya, Budapest ügyes kis versenyzői gyűrték egymást a tatamin az edzőik nagy örömére. A szamurájok húsz fős csoportja a szép időre való tekintettel hétfőn még a Balatont választotta, egész nap strandoltak, aznap mindössze egy másfél órás jó kis technikai edzést csináltak végig az UTE-vel közösen. Kedden reggeli futás következett le a partig és vissza, a majd három kilométert egész jól bírta a csapat egy-két kivétellel….Délelőtt kalandpályát és ügyességi feladatokat rendeztek a szervezők az egész part területén, a Samurai két csoportba osztva lelkesen végigcsinálta a programot, még az ebédről való lecsúszást is kockáztatván. Csendes pihenő után délutáni komoly randori edzés volt, ahol nagyon szépen teljesített a legtöbb judoka. A hét többi napján sajnos esős, hűvös időszak következett, ami elmosta a tábori olimpiát és más kültéri programokat, így maradt a napi két judó edzés, a sok-sok randori állásban és földön. Sokan kemény tétmeccseket mentek “ősi ellenfelekkel”, és szerencsére épségben, egészségben, sérülés és komolyabb probléma nélkül zárták a hetet a gyerekek.

Két edzés között óriási hangulatú focimeccseket is rendeztek a klubok között (az első fordulót hat egyesületből a Samurai nyerte), majd több újabb kihívás is érkezett, hol a csarnokban, hol a strandfoci pályán. Az utolsó este következett a legnagyobb buli, az éjszakai bátorságpróba, amire nagyon készült már mindenki. A több, mint egy órás éjszakai erdei barangolásnak, ijesztgetős játéknak hatalmas sikere volt, éjjel egy óra volt, mire elaludtak a csapatok…

Az ételt nem kellett tömni senkibe sem, egész ízletes és változatos volt a menü, a gyerekek farkaséheseken megettek szinte mindent. Boltban vásárolni csak vacsora után lehetett, szigorúan csak egy-egy apróságot (sós, édes, üdítő),hogy ne egyék tele magukat fölösleges dolgokkal. A szobatisztasági versenyt sikerült megnyernie a szamurájoknak, ezért a helyi táborvezetőktől ajándékokkal (zseblámpa, fülhallgató, tollak,labda,kulcstartó stb.) teli zsákot kaptak, melyet demokratikusan szétosztottak egymás között. Megszavazták az edzéseken legkeményebb, legszorgalmasabb munkát végző társaikat, akik így elsőként választhattak a csomagból. Ez alapján a lányok közül Benmestoura Elza, Balogh Zsófia és Kiss Virág, a fiúk közül a Balogh és a Lengyel testvérek, valamint Halász Árpi nyerték az első körös választást. Halász Árpád, a kiváló debreceni judós, (Diák C korosztályban országos bajnok volt 39kg-ban) ugyanis szintén részt vett az Erzsébet táborban, Havasi Bálint meghívására. A két fiú versenykörülmények között kemény ellenfélként tekint egymásra, de amúgy nagyon jó barátok, ezért szeretettel fogadta őt is a Samurai csapat. A hét végére Árpit közfelkiáltással “tiszteletbeli szamurájnak” nevezték ki, mert remek judós munkájának, kedves, szimpatikus természetének köszönhetően azonnal szívébe zárta őt mindenki. A gyerekek szavazása szerint a legnagyobb fejlődést Hauer Anna mutatta, a legbátrabb kezdő szamurájnak Benmestoura Chiarát választották. A nap hőse “túlélésben” pedig Hauer Andi lett, aki -csúnya esést követően letörölte könnyeit- kiállt újra minden nap a tatamira és küzdött, judózott rendületlenül.

A tábor szakmai vezetője, Hadfi Dániel és a jelenlévő kísérő edzők szakmai szempontból is értékelték a tábort végigdolgozó judokákat, akiket judo technikai tudásuk, felkészültségük, versenyeredményeik, koruk, övfokozatuk alapján rangsoroltak. Örömmel vettük, hogy ezúttal az Erzsébet Alapítvány Talentum Programjának keretébe beválasztották Havasi Bálintot, aki -a szavazás pozitív eredménye esetén – lehetőséget kaphat majd, hogy részt vehessen ősztől ezen országos Talentum programnak a táborain, rendezvényein, büszkén képviselvén a Samurai Judo Clubot. A Samurai csapata családias hangulatban nagyon szépen együtt élt a hét hat napján egymással, aranyosak, vidámak voltak,a súrlódásokat gyorsan lerendezték, bocsánatot kértek egymástól, ha úgy alakult. Rengeteg élményben,sok nevetésben, szaladgálásban, közös játékban volt részük,élvezték az egészet a gyerekek és az edzők is. Reméljük, hogy jövőre Zánkán újra együtt leszünk!


BAJAI NEMZETKÖZI EDZŐTÁBOR, 2013.08.12-18.

2013.08.12-18 között rendezték meg a bajai nemzetközi edzőtábort, mely Közép-Európa legerősebb táboraként ismét nagyon magas színvonalú volt. Majdnem 500 judoka, hét ország ötven egyesületéből (közülük 35 magyar egyesület) gyűrte egymást a tatami naponta kétszer, a reggeli/esti futások, erőnléti edzések mellett. A diák és serdülő korosztáy edzését követően az ifi, junior és felnőtt válogatottak nagy része is itt edzett.

A tizenhat fős Samurai versenyző válogatott legtöbb tagja hosszabb pihenőről, nyaralásból, strandról érkezett, így nagyon lelkesen kezdték az első napi edzést, judóra éhesen szinte “haraptak” a tatamin. Harcosan, technikásan dolgoztak, keményen küzdöttek, szépen dobálgatták az ipponokat.

A második nap már megterhelőbb volt, mert emelték a randorik számát, ezért az utolsó harmadra elfáradtak a mieink (is).

A reggeli futások, kondi edzések mind az erő és állóképességet voltak hivatottak fejleszteni, a futásokban rendszeresen Joó Máté elsőként, Havasi Marcell másodikként futott be a célba. Mivel a szerda minden táborban a holtpont, ezért erre tudatosan készítettük a kis szamurájokat, így mindenki tudta venni az “akadályt”, rendesen állták a sarat a kemény küzdelmek során, túl tudtak lépni a fáradaságukon. Jutalmul délután elvittük őket sárkányhajózni. Este saját technikai edzést csinálunk, hogy kicsiszoljuk az egyéni technikákat, felkészüljünk a következő három nap küzdelmeire. Csütörtökön-pénteken teljes gőzzel vetette bele magát mindenki az edzésekbe, még a kisebb sérülésekkel (lábujj, térd, könyökhúzódások) bajlódóak is megtáltosodtak és gond nélkül küzdötték végig a randorikat. Pénteken lángossal, üdítőkkel, strandolással egybekötött búcsú bulit csaptunk a Sugón, megünnepelvén, hogy sikeresen teljesítettük a klub első nemzetközi edzőtáborban való megmérettetését. Szombat délelőtt levezetőként földharc technika edzés és randori volt még, aztán indult a csapat hazafelé.

Az utolsó edzés után rövid értékelést tartottunk, mindenkiről mondtunk pár dolgot, ami hasznára válhat a jövőre nézve. A legjobb szamurájnak Joó Mátét választottuk, ő volt az aki az összes edzésen keményen dolgozott, mindig volt partnere, fegyelmezett és pontos volt,játszott ha lehetett, de ha feladat volt, akkor azt mindig komolyan vette. Társaival udvarias és figyelmes, ellenfeleivel pedig kőkemény és harcos volt, minden küzdelmében tudott dobni! Igazi szamurájnak léptettük elő.

Kosdi-Kovács Andris szintén a strapabíró oldalát hozta magával, mert rendre nála nagyobb és magasabb övfokozatú ellenfelet választott, bírta a gyűrődést és sohasem adta fel! A magyar bajnoki helyezettekkel is tudott eredményesen, akció dúsan küzdeni. Hadobás Zéti az országos cím védője nem nagyon talált legyőzőre itt sem, csak a felsőbb korosztályok idősebb és súlyosabb ellenfelei tudták kimozdítani néha, de ilyenkor sohasem maradt el a “Zétis” válasz, egy magabiztos dobás. Sebestyén Andris nagyon sokat erősödött a nyáron, sorra dobálgatta az ellenfeleket, akár az idősebb magyar bajnoki érmeseket is. Havasi Bálint néha pihenőként könnyebbekkel küzdött, de ezeket a technikái csiszolására használta, hogy aztán a saját súlycsoportjában is minél jobb lehessen. Lengyel Tas és Miksa is harcos tigrisként ugrottak neki az ellenfeleknek, bár az ő pillesúlyukban kevesebb volt a judoka, így rendre nehezebbekkel küzdöttek, miközben a támadószellemük mit sem csökkent. Németh Alex és Németh Norbi a hét második felében tudták felvenni igazán a ritmust, nekik több idő kellett, hogy hozzászokjanak a tábor “darálójához”. Fazekas Peti valami belső higgadtsággal és lazasággal dolgozott, dobott és esett, leszorították majd ő kerekedett felül, ő már igazi nagyfiúként állt oda a tatamira. Brousil Zsolt és Havasi Tomi a két legifjabb tagjai voltak a csapatnak is és a tábornak is. A hét második felében már nekik sem volt “nyomasztó” a tábor nagysága és magabiztosan közlekedtek a tatamin, randoriztak, technikáztak, úgy, mint a nagyok. Havasi Marcell a futásban és a technikázásban jeleskedett, a randorik nem az ő világa, neki ezen van még mit fejlődnie. A szamuráj lányok közül viszont Kiss Virág fejlődött a legnagyobbat, az alig egy éve judózó lány csak úgy dobálgatta a többieket, nála nagyobbaktól sem riadván vissza, technikásan, erősen dolgozott, óriási küzdőszellemmel. Brousil Dorka sem félt senkitől, összekapaszkodott a kétszer erősebbel is, remekül védekezett. Az utolsó napokra végre a támadó kedve is megjött és elhitte, hogy tud dobni, csak akarnia kell.

Ami számunkra, mind edzőként, mind szülőként nagyon fontos volt, hogy épségben, egészségben tudtuk hazavinni a gyerekeket, akik tele voltak judós élménnyel, szakmai tapasztalattal és bizony rengeteget fejlődtek ez alatt az egy hét alatt! Mind fizikailag, mind lelkileg sokat erősödtek, állták a sarat ebben az erős mezőnyben és bizony a jó és ügyes judokák csoportjába tartoztak. Büszkén járkáltunk közöttük, mert szépen dolgoztak!

A kemény edzések ellenére remek volt a hangulat, a szabadidőben volt kedvük és erejük még bolondozni, játszani a gyerekeknek. Sokat mozgattuk őket, szellemi és sportjátékokat, vetélkedőket, szórakoztató programokat szerveztünk, amikben még jobban összekovácsolódott a csapat.

Nagyszerű volt látni, milyen nagy a csapatszellemük, az összetartozás érzésük, mennyire szeretik egymást, mindenki jóban van mindenkivel,akár fél éve, akár hat éve judózik nálunk. Ez manapság sajnos nagy ritkaság, ezért őrizzük is a kincset!

És hogy milyen volt a tábori élet? Az apró szamurájok bizony komolyan vették a szamuráj kódex pontjait és nagyon tisztességesen viselkedtek. Szót fogadtak, betartották az edzői kéréseket, szabályokat, rendben tartották a szobájukat, rendesen tisztálkodtak, kerülték a csúnya beszédet, a rosszalkodást. Igyekeztek jó példával elől járni a többi judoka előtt.

Szóval judóztunk, strandoltunk, kosaraztunk, eveztünk, társasjátékozunk, fagyiztunk, még egy közért-programnak is óriási sikere volt….A legnagyobb poén persze az volt, amikor Viktorral lehetett hancúrozni a tatamikon, a viccesen záródó esti judó edzésünk lett a legnépszerűbb, hiába volt mögöttük a héten ötvenszer három perc szilaj randori, a gyerekek energiája és vidámsága töretlen volt…


BBC JUDO TÁBOR, 2013.07.15-19.

2013.07.15-19 között lezajlott a Samurai Judo Club saját tagjai számára rendezett nyári tábora, melyen végül huszonöt kis judoka vett részt 3-13 éves korig. A versenyzőkkel Imre bácsi és Viktor foglalkozott, a tanfolyamos ovis-kisiskolások pedig Móni néni felügyeletével judózhattak a BBC termeiben.

Gyönyörű napos, meleg nyáridő kint, bent a tatamin pedig kellemes hűvös volt, csak a kemény edzésektől izzadták rongyosra a ruháikat a gyerekek. Volt technikai, erőnléti képzés, föld és állásküzdelem, és sok-sok játék, amiben tovább erősíthették testüket-lelküket az ifjú judosok.

Minden napra jutott azért színvonalas szórakozás is, erről Panni gondoskodott. Háromszor strandoltunk a budaörsi Városi Uszoda csodaszép strandján, ahol úszómedence, gyerekmedence, élményfürdő, csúszda várta a hőségben kimelegedett szamurájokat. Egy délutánt töltöttünk Budapest legnagyobb extrémsport és kalandparkjában az exBoxban, falmászás, izgalmas kalandpálya, gumiasztalok, gördeszka, görkori bicikli és rollerpálya, valamint mindenféle sport eszköz és pálya állt a rendelkezésünkre. (palánkfoci, kosárlabda, ping-pong, tollas, stb.) Egy borús délutánt választottunk a mozi programra, az Allé Cinemacity-ben néztük meg a gyerekek legújabb slágerfilmjét, a Gru2-t. A táborok legérzékenyebb pontja mindig az étkezés, fél siker, ha jó az ellátás. A klubbal szemben lévő Olivabogyó Önkiszolgáló Étterem igazán kitett magáért, ízletes, bőséges menüsort készített nekünk, leves, főétel, desszert, uzsonnára gyümölcstál, sütemény volt az asztalokon. Kancsószámra kaptuk a limonádét, szörpöt, palacsinta járt ajándékként minden gyereknek minden napra!

Nagyszerűen érezte magát mindenki, a mosolygó, vidám arcok egész héten ragyogtak. Köszönjük az edzőknek és szervezőknek a remek tábort!Jövőre újra csinálunk egy vagy (közkívánatra ) lehet, hogy kettő ugyanilyet!


BALATONBERÉNYI JUDO TÁBOR, 2013. június 17-22.

Nagyszerűen sikerült az Erzsébet-tábor Alapítvány szervezésében a balatonberényi judo tábor, melyen 250 tíz-tizennégy év közötti gyermek nagyon kedvezményesen (10.000,-Ft/2.000,-Ft /fő/hét) vehetett részt az ország egész területéről.(Budapestről az UTE jött a legnagyobb létszámú csapattal, de Budaörs, Eger, Barcs, Szeged, Nagykőrös és további városok, helységek kis judósai is képviseltették magukat ezen a nagyszabású edzőtáborban.) A szakmai vezető Hadfi Dániel Európa bajnok volt, ám a kísérő edzők szintén aktívan közreműködtek a judo edzéseken és az azt követő programokon is.

Hétfőn délután, a szobák elfoglalását és az első balatoni csobbanást követően már meg is tartották az első edzést, melyen bemelegítés és föld/állás randorik voltak. A korosztályokat és a súlycsoportokat külön csapatokra osztva zajlottak egész héten az edzések, hogy mindenki dolgozhasson a neki megfelelő partnerrel és a sérülésveszélyt is elkerülhessék. A heti szakmai program a reggeli futással kezdődött, majd délelőtt másfél órás randori edzést, délután pedig technikai edzéseket tartottak. Kemény volt a fizikai és pszichikai igénybevétel, hiszen majd negyven fokban kellett judózni, sportolni a gyermekeknek, de a kis szamurájoknak sikerült túllépniük önmagukon és ezáltal a többieken is.

A tábor egyéb programjai mind a gyerekek mozgatását és szórakoztatását szolgálták. Volt éjszakai bátorságpróba, öt állomással és ügyességi játékokkal, foci, ping-pong, bicikli bajnokság, népi játékok, táncház, gyerekdisco. A Samurai Judo Club kis versenyzői kitettek magukért, a 25 induló csapatból megnyerték a bátorságpróbát a leleményes „SÜN Alakzat” formációként és ők voltak az egyetlenek, akik nemhogy megijedtek volna, a maximális feladatteljesítés mellett még a játék vezetőit is meg tudták ijeszteni! (egy meztelen csigával…) Hiába, a Szamuráj Kódex első fő erénye a bátorság! A Tábor Olimpián Hadobás Zétény a tízévesek, Havasi Bálint a tizenkét évesek között lett a tábor ping-pong bajnoka, majd az összevont szuperdöntőn a tizennégy év alattiak versenyében Zéti az ezüst, Bálint a bronzérmet vihette haza. A felnőtt kísérők is ping-pongoztak egy nagyot, Fridrich Annamária Hadfi Dániellel vívott óriási csatát, melyet végül két ponttal Dani nyert. Szerda délután, az addig elvégzett nagyszerű judo munka jutalmaként hatalmas pizza evésre invitálta a Samurai csapatot az edzőjük, péntek délután pedig vízibiciklizés, vízicsúszdázás kajakozás, vízi röplabdacsata és éjszakai fürdés volt a szamurájok saját búcsúprogramja. Mindenki nagy örömére az utolsó este felépült a Samurai Vízi Gúla is, 5-3-1 alakzatban, így 3 szintet sikerült felállítani a Balatonban.

Az edzéseken fáradt és kipirult, de a programokon vidám és boldogan mosolygó gyerekarcok mind magukért beszéltek, a szamurájok nagyon jól érezték magukat Balatonberényben! Jövőre újra visszatérünk és biztos, hogy még nagyobb csapattal állunk a megmérettetések elé!


ÖVVIZSGÁK, 2013. június 13-14.

Nagyszerűen sikerültek a tanév utolsó edzésein lezajlott Samurai-os övvizsgák, melyet három fős vizsgabizottság és az érdeklődő szülők, hozzátartozók előtt tettek le judokáink. Négy órán keresztül majdnem ötven fő vizsgázott le külön csoportokban, a szigorú szakedzők és vizsgáztató edzők vezetésével, ahol elméleti és gyakorlati feladatokat is teljesíteniük kellett. Örvendetes volt a nagy létszámú „újonc” szamurájok teljesítménye, 22 kis óvódás és kisiskolás adott számot az ebben az évben megszerzett tudásáról. Az apró szamurájok ügyességét és felkészültségét Havasi Imre szakmai vezető szakedző külön kiemelte, megköszönvén ezzel Majoros Mónika odaadó szakmai és pedagógiai munkáját.

A tanfolyamos ovis és iskolás csoportok sárga csíkokra, illetve sárga övre vizsgázhattak, míg a versenyző/haladó csoport tagjai a sárga övet, narancs csíkokat, narancs övet és a zöld csíkokat célozhatták meg. A vizsgára érkező 25 versenyzőnk sikerrel teljesítette a feladatokat, a mozgásból való dobások,kombinációk, a bonyolult földharc elemek bemutatása bizony sok gyakorlást igényelt az elmúlt időszakban. Imre bácsi szakmai vélemény alapján az utolsó három vizsgázó, Lengyel Tas (1.zöld csík), Kosdi-Kovács András és Havasi Bálint 2.zöld csík) munkáját és judo technikáját emelte ki leginkább.
Gratulálunk minden judokánknak és a felkészítő edzőknek a sikeres övvizsgáért!

p align=